2007-03-19

Vådan av en särskrivning

Igår var det larm på radio och TV om Färskpressad juice (eller var det Färsk pressad juice?). Upprört rapporterades det om att juicen kan vara upp till ett halvår gammal trots att den kallas Färsk pressad (eller var det färskpressad?). För mig är det en kvasidebatt. Färskpressad är en tillverkningsmetod där man tar råsaften som är pressad ur en apelsin och förpackar. Pastöriserar man den för ökad hållbarhet är den fortfarande pressad när den är färsk, dvs färskpressad apelsinjuice (till skillnad från juice på koncentrat). Om den däremot är ”Färsk pressad juice” så skall den vara pressad enligt ovanstående metod men också färsk (dvs opastöriserad). Efter ett snabbt besök på lokala butiken (med en omsättning större än Malmö FFs) så kunde jag konstatera att endast en juice kallar sig för Färsk pressad juice och det var Godmorgonjuice. Den hade också begränsad hållbarhet.

Men när en TV-journalist frågar dig med micken under din näsa vad du tycker om att ”Färsk pressad juice” (eller var det färskpressad juice?) kan ha en hållbarhet på över ett halvår så är det lätt att ge de svar journalisten vill ha om att ”man känner sig lurad”, ”kallas den färsk skall den också vara färsk” och annat som hör till den av journalisten tänkta dramaturgin.

Detta var ett exempel på spiksoppejournalistik och dessvärre tror jag det är journalisternas alltmer bristande språkkunskaper som nu på allvar börjar ge utslag i nyhetsrapporteringen. Det där med särskrivningar har dagens journalister inte riktigt koll på och kan ge helt omotiverade larm som detta.

Som kuriosa kan nämnas att det är kul med udda branschföreningar. Hade ni hört talas om Svenska juiceföreningen innan detta larm? Hur många anställda har den?

1 kommentar:

Anonym sa...

Kvasidebatt minst sagt. Tänkte precis samma sak när jag hörde det på radionyheterna.

Men det är nog inte bara bristande språkkunskaper som är boven i dramat; den här typen av nyheter "säljer" säkert bra då den handlar om något vardagligt som är lätt att relatera till, så då behöver inte media lägga någon större energi på att få alla fakta rätt.