2007-03-22

SvFF investerar i AIK

http://www.affarsvarlden.se/art/167891

Så har en av fotbolls-Sveriges mest oheliga allianser satt spår även i AIKs aktieliggare. Arenabolaget för nya Nationalarenan köper in sig som störste aktieägare i AIK Fotboll AB genom mellanhanden Fabege. Alliansen mellan SvFF och AIK har länge varit stark med en hel hög gnagare på tunga poster inom SvFF (naturligt nog eftersom kansliet ligger på AIKs hemmaarena) men nu finns den på papper.

Arenabolaget för Nationalarenan ägs av Fabege, Jernhusen (statligt bolag), SvFF, Solna Stad (kommun) och PEAB.

Jag kan se vissa affärsmässiga poäng i att arenabolaget är storägare i den största hyresgästen, men det faller ändå platt när AIKs VD uttalar sig: ” -Ingen av de större aktieägarna har tidigare påverkat hur vi har skött vårt arbete.” Varför skulle man ha nytta av att vara storägare i AIK om man inte får påverka verksamheten på din arena genom ägandet? Dessutom suger det att delar av den avgift min klubb betalar in till SvFF går till att äga aktier i AIK. Kan verkligen SvFF hålla sig helt neutrala i tvister om poängavdrag etc som kanske hotar att skicka ned AIK i Superettan? Inte nog med att hyresintäkterna då minskar drastiskt utan även värdet av aktierna i AIK.

Och kommer hyran att vara marknadsmässig, eller skall småklubbarna i Småland via sina avgifter till SvFF indirekt sponsra AIK?

Nej, Arenabolaget som SvFF deläger bör hålla sig neutralt och inte äga aktier i fotbollsklubbar, hyresgäster eller inte.

EDIT: Efter att jag publicerat detta inlägg nås jag av uppgifter att AIK med största säkerhet kommer att vara delägare i Arenabolaget. Ett oheligt korsägande mellan AIK och SvFF som verkligen stinker. Snart får Lagrell och Hellströmer ha landslaget ifred. Jag tänker inte titta.

Inga kommentarer: