2007-03-28

Anders vs Kim

Tjötet är igång igen. Här och nu tar jag ställning.

Kim är bättre, men Sverige är bättre när Anders spelar.

Förvisso är Lyon bättre än Elfsborg. Men om klubbtillhörighet skulle avgöra vem som skall spela eller ej, så borde väl rimligtvis Magnus Hedman stå i mål.

Siwerts allsvenska tips

Det rasar in Allsvenska tips nu och jag vill inte vara sämre. Så här går Allsvenskan 2007:

1. Hammarby
Småptt kaotiskt i ledningen, spelartruppen ser hyfsat tunn ut och spelarna gnyr men sluter upp bakom tränaren. Det är ett typiskt guldläge för Bajen. Ett tips jag naturligtvis kommer att idiotförklaras för eftersom det inte bygger på någon logik utan bara på känsla – ungefär som hela Bajen som företeelse.
2. Helsingborg
Helsingborg har Henrik Larsson, ett gäng utlänningar och Stuart Baxter. De avslutade starkt förra året och lär vara ännu mer disciplinerade i år. Ända fram räcker det dock inte.
3. Djurgården
Djurgården har en ny tränare som gapar på disciplin, rörelse och ställer krav. Det vet vi blåvita att då går det bra första året. Arneng verkar ha blivit pånyttfödd med tränarbytet och Kurre från Kurre-kurreduttön kanske hittar målet (minns Sören Larsens usla debutsäsong i DIF).
4. AIK
I år blir det inga enkla poäng pga underskattning första halvan av säsongen, trots 16 hemmamatcher på Råsunda. Nu kommer AIK att mötas som det tippade topplag det är med allt vad det innebär av betongförsvar och långa bollar upp på jagande brassar. Dessutom gapar supportrarna på guld och ”enda lag som kan utmana Europa”. AIK-hybrisen är på väg tillbaka med stormsteg – det gillar vi!
5. Elfsborg
Nu är Elfsborg i positionen att vara ett favoritlag så det räcker inte med en vinst mot Blåvitt för att säsongen skall vara räddad. Pallar Haglund, Victoria Svenssons tvillingbror och de andra trycket? Tror inte det , och de har lovande tendenser att bli en gnällig, stöddig förening (buhu, jag blir punktmarkerad). Femte plats är en klassisk Elfsborgsplacering.
6. Malmö FF
Åkeby på egen hand fungerar inte, sedan kan skattesmitaren Hasse Borg köpa vilket lag han vill. Borg har visat sig vara i världsklass på att sälja spelare men inköpen imponerar sällan som lag.
7. Blåvitt
Blåvitt är oerhört svårtippade i år. Den långsiktiga satsningen på ungdom är beundransvärd men duger den redan i år? Om Sellas toppform håller i sig och backlinjen fortsätter hålla så kommer Blåvitt högre upp. Jag hissar varningsflagg för Bengan som börjat se äldre och sämre ut sedan andra hälften av säsongen förra året. Skjuter man lågt från långt håll på honom så blir det mål.
8. Örebro
Någon nykomling kommer hyfsat högt upp och i år blir det Örebro. Har varit lurigt halvstabila på försäsongen och har bra med rutin.
9. Kalmar
För en gångs skull tippas de i toppen. Då smyger sig en känsla av storhet in så att de glömmer de klassiska Kalmar-grunderna som de är så bra på och drabbas av ”vi skall föra matcherna”-sjukan.
10. Halmstad
Det skulle inte förvåna mig om HBK hittar någon ny skyttekung i div 4 så att de återigen slåss om guldet nästa år. I år kommer de dock inte bättre än tia men kommer att fälla ett och annat topplag..
11. GAIS
Bättre än så är inte GAIS i år.
12. Gefle
Woxlin och Makondele/Bapupa, det räcker till en elfteplats.
13. Trelleborg
Trelleborg kommer säkert högre upp, men jag har inte en susning om Trelleborgs status och fegtippar dem därför som trettonde lag.
14. Brommapojkarna
AIK köper väl deras bäste spelare till sommaren som de brukar göra. BP kommer att fälla skalper de första sex-sju omgångarna men sedan är det roliga slut.

Jag tror på en mycket jämn Allsvenska och som det varit de senaste åren så är det sommarens Silly Season som kommer att avgöra till slut. Går man bra på våren kan man bli sönderköpt och hittar man ett lyckat nyförvärv gör det fem extra poäng på hösten.

2007-03-23

AIK -SvFF dementerar

Rätt skall vara rätt och nu dementerar SvFF VD Sune Hellströmer (AIKare) att Fabege köpt aktierna för att skicka vidare till Arenbolaget. Även Fabeges informationschef dementerar. Saken bör vara ur världen, men att en av SvFFs viktigaste affärspartners äger aktier i AIK är illa nog. Fabege bör sälja aktierna nu!

2007-03-22

Blåvitt - VFHC, ett fruktbart samarbete?

Två starka klubbar med starka varumärken. En har sin intressanta period på sommaren, en har sin intressanta period på vintern. Båda har hemmaort i Göteborg. Tyvärr blev det inget av Hasse ”Bulas” eminenta arenadröm med en hopbyggd fotbolls- och hockeyarena med gott om ”kommersiella” ytor däremellan. En arena som kunde blivit en fullträff vilken tyvärr Göteborgs Kim Jong Il personligen satte stopp för.

Tanken var dock synnerligen god med en gemensam arena så varför inte låta Göteborgs två giganter på sporthimlen samarbeta? Kanske ett gemensamt årskort, samordning av matchdatum, sponsorsamarbete (gick det med DIF skall det väl gå med VFHC) etc. De har dessutom samma kommungubbar att tampas med när det gäller arenafrågor, biljettfrågor och annat. Två samspelta parter istället för enskilda blir svårt till och med för halvskumma giganten Göteborg&Co att tackla.

Börja med att skicka ett årskort till Blåvitts matcher till Micke Renberg:

http://www.gt.se/nyheter/1.605229

SvFF investerar i AIK

http://www.affarsvarlden.se/art/167891

Så har en av fotbolls-Sveriges mest oheliga allianser satt spår även i AIKs aktieliggare. Arenabolaget för nya Nationalarenan köper in sig som störste aktieägare i AIK Fotboll AB genom mellanhanden Fabege. Alliansen mellan SvFF och AIK har länge varit stark med en hel hög gnagare på tunga poster inom SvFF (naturligt nog eftersom kansliet ligger på AIKs hemmaarena) men nu finns den på papper.

Arenabolaget för Nationalarenan ägs av Fabege, Jernhusen (statligt bolag), SvFF, Solna Stad (kommun) och PEAB.

Jag kan se vissa affärsmässiga poäng i att arenabolaget är storägare i den största hyresgästen, men det faller ändå platt när AIKs VD uttalar sig: ” -Ingen av de större aktieägarna har tidigare påverkat hur vi har skött vårt arbete.” Varför skulle man ha nytta av att vara storägare i AIK om man inte får påverka verksamheten på din arena genom ägandet? Dessutom suger det att delar av den avgift min klubb betalar in till SvFF går till att äga aktier i AIK. Kan verkligen SvFF hålla sig helt neutrala i tvister om poängavdrag etc som kanske hotar att skicka ned AIK i Superettan? Inte nog med att hyresintäkterna då minskar drastiskt utan även värdet av aktierna i AIK.

Och kommer hyran att vara marknadsmässig, eller skall småklubbarna i Småland via sina avgifter till SvFF indirekt sponsra AIK?

Nej, Arenabolaget som SvFF deläger bör hålla sig neutralt och inte äga aktier i fotbollsklubbar, hyresgäster eller inte.

EDIT: Efter att jag publicerat detta inlägg nås jag av uppgifter att AIK med största säkerhet kommer att vara delägare i Arenabolaget. Ett oheligt korsägande mellan AIK och SvFF som verkligen stinker. Snart får Lagrell och Hellströmer ha landslaget ifred. Jag tänker inte titta.

2007-03-19

Vådan av en särskrivning

Igår var det larm på radio och TV om Färskpressad juice (eller var det Färsk pressad juice?). Upprört rapporterades det om att juicen kan vara upp till ett halvår gammal trots att den kallas Färsk pressad (eller var det färskpressad?). För mig är det en kvasidebatt. Färskpressad är en tillverkningsmetod där man tar råsaften som är pressad ur en apelsin och förpackar. Pastöriserar man den för ökad hållbarhet är den fortfarande pressad när den är färsk, dvs färskpressad apelsinjuice (till skillnad från juice på koncentrat). Om den däremot är ”Färsk pressad juice” så skall den vara pressad enligt ovanstående metod men också färsk (dvs opastöriserad). Efter ett snabbt besök på lokala butiken (med en omsättning större än Malmö FFs) så kunde jag konstatera att endast en juice kallar sig för Färsk pressad juice och det var Godmorgonjuice. Den hade också begränsad hållbarhet.

Men när en TV-journalist frågar dig med micken under din näsa vad du tycker om att ”Färsk pressad juice” (eller var det färskpressad juice?) kan ha en hållbarhet på över ett halvår så är det lätt att ge de svar journalisten vill ha om att ”man känner sig lurad”, ”kallas den färsk skall den också vara färsk” och annat som hör till den av journalisten tänkta dramaturgin.

Detta var ett exempel på spiksoppejournalistik och dessvärre tror jag det är journalisternas alltmer bristande språkkunskaper som nu på allvar börjar ge utslag i nyhetsrapporteringen. Det där med särskrivningar har dagens journalister inte riktigt koll på och kan ge helt omotiverade larm som detta.

Som kuriosa kan nämnas att det är kul med udda branschföreningar. Hade ni hört talas om Svenska juiceföreningen innan detta larm? Hur många anställda har den?

28 miljoner till talangutveckling

SvFF gjorde tydligen 28 miljoner i överskott, pengar som skall satsas på att utveckla talanger. Det är bara att slussa samtliga dessa pengar vidare till fotbollsklubbarna, men inte enbart till elitklubbarna utan övervägande delen till klubbar i de lägre divisionerna som ständigt sliter med lotterier, julförsäljning och annat skräp för att få ekonomin att gå ihop och där ofta de bästa talangerna skolas och härdas i A-lagssammanhang.

Till elitklubbarna har jag tidigare propagerat för ett premiesystem (en idé som Jan Majlard lanserade rakt av efter tips från mig). Ju fler spelare under 21 en klubb ger chansen i Allsvenskan, desto mer pengar skall den klubben få. Mycket bättre för svensk talangutevckling än placeringspremier och sådant där idiotiskt SEF hittat på.

Att starta projekt i SvFFs regi tror jag inte ett smack på, det är pengar kastade i sjön. Jag tror inte mycket på storvulna talangutvecklingsprojekt, därför är jag även lite skeptisk till IFKs storsatsning på friskolor och annat för småttingar under 15 (men satsningen kan möjligen räknas in under samhällsförbättrande goodwill-åtgärder). Fler bra spelare till Blåvitt tror jag inte det blir automatiskt av en friskola.

2007-03-11

Schlaget är över

The Ark vann och större delen av hela soppan är över för denna gång. Hemma hos mig pågår just nu en schlagersammankomst. För få för att vara en fest och för många för att vara parmiddag. Schlagersammankomster är nog allt annat än ovanliga hos samboende par där minst en är en kvinna. Och....om båda är män är det kanske ännu vanligare?

En schlagersammankomst sker hur som haver väldigt mycket på tjejens villkor och kan alltså jämföras med en tripp till IKEA eller diskussioner om utrymmestilldelningen i badrummet. Det blir tacos eller paj eller varför inte rent av en tacopaj. Själv sitter jag och fuskjobbar över natten och missade dagens sociala begivenhet. Och lika glada är nog gänget där hemma för det. Jag är ett uselt schlagersällskap. Jag har nämligen åsikter om precis fanimig allting. Det är nedsättande kommentarer om kläder och smink, hör jag en låt kan jag på 45 sekunder tala om varifrån den är snodd varpå jag spenderar resten av låten att sjunga "originalet". Dessutom kan jag få alla tjejer i omgivningen att må skit över sig själva genom vräka ur mig kommentarer om att "Lena PH börjar änna se lite slapp ut. Det märks att hon är över 40 bast". Något som kan få den mest självsäkra primadonnan att titta ner över sin byst och övriga behag och tänka dystra tankar. Schlagerfestivalen tar alltså fram merparten av mina allra sämsta sidor och idag skulle mitt bidrag sänka stämningen ännu mer. Tänk er ett gäng fnittrande tjejer framför TV´n när dom sista publikrösterna skall rapporteras och avgöra hela tävlingen. Och tänk er farbror Bruce som tar ett fast grepp om fjärrkontrollen och zappar över till försnacket till el derby mellan Barca och Real..... Men, that´s just the story of, that´s the glory of love för att citera Andreas Johnsson bidrag i kvällens globengala.

Rätt låt vann i alla fall. En glamboogie om panikångest! Känns som mitt livs soundtrack. Jag älskar David Bowie och gillar även hans konkurrenter från Ziggy-eran med T-Rex, Roxy Music och Sir Elton i spetsen. Så stort grattis och lycka till till Ola och gänget. The Ark tillhör väl inte riktigt mina favoritband, även om dom har gjort en del riktigt bra nummer. Första gången jag hörde talas om dom var i en radiointervju när dom (tror jag) var förband till Kent. Deras första platta/singel hade inte släppts och hela intervjun gick ut på att bekräfta hur konstiga dom var. Och pretentiösa. Att vara pretentiös i Sverige är en dödssynd. Inte minst bland musikskribenter. Lite av Jante-lagen version 2.0. Men Ola Salo dödade det snacket med ett klockrent citat som jag haft med mig sedan dess och utan vilket jag skulle ha glömt den där radiointervjun. Vad är det för fel med att ha pretentioner?

Formstarke bloggbrodern Siwert Band frågade härom månaden vad Gaisarna menade med "en internationell touch på bollen" appropå deras franske provspelare från Glasgow Rangers. Jag har funderat på det ett tag. Jag får ihop det till att fransmannens dönare som går in i krysset på Gaisgården, även skulle göra det i franska Ligue 1. Och att de inlägg som idag når Ponamarevs panna, även skulle nå sitt mål internationellt utan att vara antingen för löst eller felriktat. I schlagerkontext innebär internationell touch med andra ord att fransmannens tillslag även har stor chans att lyckas i Helsingfors....

Till kommande säsong har jag inga krav på guld eller ens att lyckas i Helsingfors. Men jag kräver en pretentiös fotboll. Vad det innebär tar vi en annan gång.

2007-03-05

Grattis Johnny!

Idag fyller han år. Il Ciclone, Johnny Bråttom, Kallebäcksexpressen. Johnny Ekström. Min första stora idol och min största stora idol.

Den av Maradona, bäste svenske fotbollsspelaren genom tiderna. Vore inte Diego så divig, skulle han insett att Johnny är världens bäste genom tiderna. Alla minns ju att han var stor, stark, teknisk, bra i luften, hade grymt spelsinne samt Maradonas vänsterfot och Le Tissiers högerfot. Men faktum är att dessutom var rätt snabb. Dessutom har ju Ronaldo som bekant, gjort sig en rätt bra karriär på Johnnys överstegsfint-och-ryck. Han borde betala royalties till upphovsrättssinnehavaren. Ronaldo borde ha råd efter fina kontrakt med Milan, Inter, Real och Barca samt från sponsorn Nike. Och Johnny skulle behöva pengarna nu när snuspriset gått upp med mer än 50%.

Elitisterna i Tre hörnor straff, insinuerar i sin text om Offsides kultnummer, att blåvite Mattias Göransson skulle ha myglat med rösterna för att få in Johnny. Själv påstår jag att Johnny fick minst lika många röster som de resterande 10 spelarna fick tillsammans. Antagligen ännu fler. Jag ännu inte snackat fotboll med någon oavsett lagtillhörighet, som inte minns Johnny med ett leende på läpparna. När det kommer till kultspelare, är Johnny the shit.

Idag fyller han år. Så grattis utav bara helvete Johhny. Fira med en grappa, några glas Chianti och förbättra ditt egna världsrekord i storsnus och lägg in en 75-grammare.

För mer läsning i ämnet, rekomenderas Vi snackar Johnny

Lika som bärs


En gud som ofta syns på avenyn?

En gud som ofta syns på avenyn?

2007-03-04

Trav-VM

Hösten och vintern som blåvit verkar ha varit ett internt kamratmästerskap i att leva enligt devisen release the gnällfitta within. Så skall det kanske vara när man kommer åtta, saknar spektakulära nyförvärv och har dåliga finanser.

Min negativa energi har som vanligt riktats mot skid-VM, denna gången i japanska Sapporo. Jag växte upp med Gunde och Wassberg, då Håland, Majbäck och Mogren kunde överraska positivt i stället för tvärtom samt då stafetten var en ren formalitet. I egenskap av extrem medgångssupporter vad gäller längdskidåkning var allt bättre förr och dagens aktiva är varken mer eller mindre en samling svikande och lata landsförrädare.

Att vara konservativ och bakåtsträvare inom längd är dock grymt indie i Sverige. Det var bättre förr. Förr då loppen avgjordes som distanslopp i stället för som idag med nästan bara masstarter. Iofs håller jag med i kritiken av alla masstarter. Men det är inte direkt dagens skidåknings största ideologiska problem. Idag avgjordes VM i trav över 5 mil och när det är trav, brukar norrmännen vara starkast, så och idag. Trav? Ja vad fan skall ni annars kalla det? Dom får ju inte åka skidor hur fort dom vill. Dom måste åka på ett specifikt sätt, det sätt som man åkte på förr, vilket medför att dom inte får åka med full fart. Det är en precis lika idiotiskt idé som trav där galopp går fortare, gång där det går fortare att springa samt skolexemplet i kategorin idiotiska idrottsgrenar...Rygg, bröst och fjärilssim.

Norrmännen är bäst på trav eftersom just trav anses extra ädelt och äkta i Norge men för mig personligen är det inte ett skit värt i ett VM. Faktiskt ännu mindre värt än kanske det mest absurda av alla skidgrenar. Klassiskt skidsprint. Det skulle kunna jämföras med att Asafa Powell och Maurice Green gör upp i friidrotts-VM till sommaren i 100 meter- på -ett- ben. Att Holm och Törnblad tvingas göra upp om medaljerna i dykstil. Ja ni fattar poängen. Vissa skidsporter har tagit sitt förnuft till fånga. I skidskytte får man åka så fort man kan och dessutom får man lov att sikta mot mitten varje gång man skjuter. Förutom då Ferry på sista stå.... Backhoppningen tillåter numer Boklövstilen. Visst den förra stilen var vackrare men so what? Ta väck stilpoängen helt så hamnar ännu närmare sportens innersta kärna - att hoppa precis så jävla långt det bara går. Behöver jag förresten nämna att skidskytte och backhoppning är populärare än någonsin? I skidtävlingarna fick dom dock nästan betala åskådarna till att komma och kolla.

Allt var inte bättre förr. Sverige var det dock...

2007-03-02

Borås Arena – en titt bakom glättiga fasader

Efter Elfsborgs SM-guld har vi fått en strid ström av förhärligande artiklar och inslag om hur Elfsborg revolutionerade fotbollsvärlden och vågade satsa 120 miljoner på en egen arena. Det lät som att Elfsborg tagit en stor risk och finansierat allt själva. Jag har retat mig lite på det där och kollat igenom siffrorna.

Elfsborg bildade ett helägt arenabolag som byggde arenan. De tog upp ett lån på 80 miljoner med kommunal borgen (dvs kommunen tog risken). Dessutom gick det kommunala bolaget IBAB in och betalde 30 mkr till arenabolaget för att ”tillvarata arenans kommersiella läge” och köpa en läktare. Kommunen gick alltså redan från början in med 110 mkr i projektet, men inte nog med det, de skänkte även marken som arenan står på. Med marken kan vi lägga till ytterligare några tiotals miljoner som Arenabolaget fått i gåva av Borås skattebetalare. Till dessa gåvor och borgensåtaganden lyckades Elfsborg även få in 9 miljoner från Sparbanken sjuhärad (där Elfsborgs ordförande råkar vara VD..) + några miljoner från andra sponsorer. Så fick man ihop till byggets finansiering.

I en artikel i Aftonbladet från 2005 kunde man läsa:
”Kommunen har satsat 80 miljoner på projektet. Resten har Elfsborg och näringslivet skrapat ihop. – Vi fick nio miljoner från Sparbankens ägarstiftelse, sedan sålde vi den ena läktaren för 30 miljoner till det kommunala bolaget IBAB och de sista tio miljonerna klarade vi genom att hyra ut logerna, säger Sture Svensson.” Klädsamt nämner inte Hr Svensson att kommunen även skänkte den ganska dyrbara marken…

Kommunens välvillighet stoppar dock inte där. Genom ett sinnrikt hyresavtal så hyr kommunen arenan av arenabolaget som på det viset får ihop till alla räntor mm genom hyresintäkter från kommunen. Dessutom innebär hyresavtalet att kommunen står för driftskostnaderna. Borås Arena AB får på det viset in närmare 7 mkr årligen från kommunen men kommunens kostnader är över 10 mkr. Elfsborg hyr sedan arenan av kommunen när de spelar match men tar hand om intäkter från kringförsäljning.

I korthet betyder detta alltså att Borås Arena är en stor, generös gåva som givits Elfsborg av Borås skattebetalare och Elfsborgs och arenabolagets risk i det hela är noll eftersom kommunen garanterar hyresintäkter, betalar en fjärdedel genom ett kommunalt bolag och går i borgen för lånet.

Nu pratar Elfsborg även om att bygga ut med köpcentrum och annat och återigen räknar de med att kommunen skall släppa till marken gratis. Vad säger privata fastighetsägare och näringsidkare i Borås om det?

Lite kul var det att läsa en inte så lite stöddig PowerPoint-presentation jag hittade på nätet som tydligen använts vid en presentation hållen av en företrädare för Elfsborg. En slutpunkt var:
” -Man kan inte förvänta sig att kommunen löser arenaproblemet”

Jaså inte?

Zlatan är tillbaka

Ni vet alla vad det innebär. Det enda som rimligtvis i dagsläget som kan ge större mediautrymme än att Zlatan tackar ja till landslaget är väl att Zlatan i morgon tackar nej igen. Detta då Hinki-hysterin från Manchester har lagt sig och blivit old news. Ser fram emot en givande debatt på kvällstidningsbloggarna (räknar in TV4 i den kategorin) om vem som var först med nyheten. Debatten gör mig så stimulerad att jag måste logga ut och andas i en papperspåse för att kunna klarazzzzzzzz. ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ