2007-10-05

Vad är en vinnarskalle?

Jag har behandlat ämnet tidigare men i dessa gulddoftande dagar tycker jag ändå att det är intressant att utreda begreppet vinnarskalle lite till. Speciellt som det är en uttjatad klyscha som snart går om ”spelidé” i frekvens på sportsidor och Internet-forum Efter cupförlusten så var det en del som berömde ”vinnarskallarna” hos de som var argast efter förlusten. Enligt dessa så verkar definitionen på vinnarskalle vara samma som att vara en dålig förlorare. Man ser ofta i media hur de ”tjuriga” vinnarskallarna hyllas och där epitet som ”hatar att förlora” och ”ursinnig efter förlust” tycks vara de viktigaste egenskaperna för att bli en vinnare. Paradoxalt va?

Om nu ”dålig förlorare”och ”hatar att förlora” är definitionen på vinnarskalle så är vartenda dagis fullt av vinnarskallar så den definitionen ställer inte jag upp på. Det finns otaliga exempel på duktiga idrottsmän som så fort de ligger under eller det tar emot surar ihop totalt och ägnar sig åt att gnälla på domaren, tennisracketen eller vad de nu ödslar sin dåliga förlorarenergi på. Efter matchen har de energi nog att skälla ut folk, sura ihop totalt och vara allmänt osympatiska.

Vinnarskallar i min bok är de som i underläge tar tag i problemen, drar med sig sina lagkamrater och vänder underlägena. Inte de barnsliga typer som ser ut som förlorande dagisbarn. Många av de framgångsrikaste idrottsmännen har vittnat om att det är glädjen och tillfredsställelsen att vinna som driver dem framåt, inte hur trist det är att förlora och nog låter det som mycket mer motiverande att vilja något än att undvika något?

När exempelvis ”Foppa” Forsberg lärde sig att tygla sitt usla humör i motgång och ägna den energin åt hockeyn istället för att reta sig för mycket på domare och annat så kom titlarna. Han kunde nästan på egen hand vända matcherna åt Colorado när han väl bestämt sig. Björn Borg är ett annat exempel på vinnarskalle som började vinna när han tyglade sitt innan ökända humör. Hur de beter sig efter en förlust är fullständigt irrelevant, eftersom det då redan är för sent. De som har vinnarskalle löser problemen redan på plan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Olf Mellberg har sagt att hans motivation kommer från att han hatar att förlora. Det säger rätt mycket om honom.

Siwert Band sa...

Har Olof Mellberg vunnit någon titel?

Anonym sa...

Vem är Olof Mellberg?

Anonym sa...

han e en fotbollsspelare som just nu spelar i Juventus. Han vann SM-guld med AIK innan han blev utlandsproffs.

A Free Man sa...

När Mellbergs motivation kommer från att han hatar att förlora så kan det ju hänga bra ihop med hans position. Han är ju försvarsspelare och hans uppgift är inte i första hand att vinna. Som anfallsspelare kanske man ska älska att vinna mer än att förlora?