2007-04-24

Ett språkskifte

För bara några få år sedan så pratade man om fotboll i militära termer. Det handlade om taktik, strategi, målsättningar och spelartrupp. Man hade försvarslinje och anfall, i mitten hade man en centrallinje. Förmodligen ett arv från fotbollens barndom då många fotbollsledare var militärer. Dessutom går krigföring ut på att med sina resurser och en listig taktik besegra en motståndare så likheterna med krig är många.

På senare år har det dock hänt något. Företagsnissarna har infiltrerat fotbollen efter ett mellanspel under några decennier av politiker i ledningarna. Då börjar språket ändras. Idag pratar man om visioner, spelidé, momentum, fotbollsfilosofi, underhållningsprodukt, riskspridning och bestämda roller i organisationen. Läkarstaben kallas serviceteam. Det är som hämtat ur en konversation på Stureplan över en fredagscocktail. Ungdomstränare kallas snart produktutvecklare och inom ett år har man hittat nya synonymer för anfall och försvar. Snart spricker det, kejsaren är naken trots de vackra orden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde spetskompetens.

Anonym sa...

När slutar man värva spelare, och börjar headhunta spelare istället? Och efter 13 omgångar är det dags för halvårsbokslut.

Anonym sa...

Vinsmaximera Halmstad!