2006-09-21

Fuggedaboutit

Al Pacinos rollkaraktär i det lysande gangsterdramat Donnie Brasco är en av de mest rörande förlorarna i filmhistorien. Pacinos "Lefty" har halkat ner i maffiahierarkins bottenskikt, har cancer i skrevet, en knarkande son och kämpar varje vecka med att skrapa ihop pengarna som han måste betala bossarna med. Trots att han innerst inne vet om vilken loser han är ägnar han sig åt självbedrägeri och intalar sig själv att det när som helst kommer att vända och han kommer att ta sig upp till toppen. Med andra ord är Lefty som vilken blåvittsupporter som helst. Minus allt mördande då förstås.

Lefty värvar Donnie till "familjen" och lär sig älska honom som en son. Han ser Donnie som sin biljett till ett bättre liv med pengar och framförallt lite respekt men när det äntligen ser ut att hända något så slås hans fötter undan och in kommer nye bossen Solna... Sanny... f´låt Sonny Black (spelad av tjomme som heter, ja just det, Madsen) och skördar alla frukterna.

Direkt efter derbyt i måndags kände jag mig obeskrivligt bitter. De senaste åren har jag närt drömmar om att i år så kanske kanske, bara för att allt hopp ska dö i en stor betongbunker på Skånegatan. 2004 var det mot Malmö, 2005 mot Djurgården och 2006 föll lotten på Örgryte av alla lag. Som grädde på moset kan drömmen dö där en gång till i år redan på måndag. Varje år låter man hoppet och självbedrägeriet växa sig så stort att när allt rasar så blir fallet väldigt långt och oerhört hårt. Efter matchen i måndags frågade man sig som vanligt när man låg där som en trasig man allra längst ner på botten varför man utsätter sig för det här varje år. Det måste finnas ett bättre liv där ute någonstans.

När livet är som tyngst för Lefty pratar han om en stor båt han en gång hade och om han bara hade haft kvar den båten så skulle han ta med sin flickvän, släppa allt, lätta ankar och bara segla iväg. Öst, väst, nord, syd. Han skulle aldrig komma tillbaka. Men Lefty vet att det bara är snack. Han har 26 liv på sitt samvete och han är den han är. Han vet att han lik förbannat kommer stå där kommande dag och slå på parkeringsmätare med hammare för att komma åt småpengar.

Avspark ikväll är 19:00. Buffén på Harry´s serveras 18:00.

1 kommentar:

Bruce Banner sa...

Några parkeringsmätare på väg till Harrys?