2006-09-30

Vi hade i alla fall inte tur med vädret

IFK Göteborg är ett fotbollslag som innehåller en hel del duktiga fotbollsspelare. Detta innebär att i matcher där vi kollektivt kollapsar ändå emellanåt kan skrapa ihop lite segrar och poäng. Med lite tur.

Allsvenskan har blivit en jämndålig serie med ett övre skickt av 6-7 jämndåliga lag. För att vinna SM-guld krävs då att man har hyfsad harmoni i klubben, slipper skador på tongivande spelare, har onormalt många spelare i god form samtidigt. I vissa fall, en mängd spelare i sitt livs form samtidigt. Slutligen behövs tur. Tur med stolpar och ribbor, tur med spelprogram, tur med värvningar, tur att ha sluppit Royal League året innan samt tur med domarna. Mycket talar för att vi slipper Royal League nästa år. Förnedrande förvisso, men med ny tränare och stor spelaomsättning, vilket vi kan förvänta oss är det kanske precis vad vi behöver. Tur med domare kan vi bara hoppas på. Ett mål bortdömt och en straff bortdömd mot Öis, en solklar straff bortdömd borta mot bajen i slutminuten samt minst 2 straffar och en målchansutvisning idag mot Hellsingborg. Vi kunde haft åtminstone 7 poäng på nämnda matcher i stället för 1.

Är vi förföljda? Nej, domarna tar inte dåliga beslut med flit eller ja....oftast inte och de fåtalet gånger dom gör det, så tvivlar jag på att dom gör det specifikt mot ett lag.

Det behövs en debatt om domarstandarden. Inte de enskilda individerna, utan strukturen kring den svenska domarkåren. Från förbund och domarkommitéer får dom egentligen bara björntjänster när dom ställs ensamma där ute på planen inför 12000 fylleförbannade åskådare.

Inga kommentarer: