2007-08-10

Blåvitt och juche

En vecka kvar på semestern och snart skolstart. På friskoleområdet har en ny entreprenör etablerat sig helt utan debatt - IFK Göteborg.

Juche kallas den statsbärande ideologin i Nordkorea och ordet juche betyder ungefär "självtillit" eller "självförsörjande. Juche-ideologin innebär i grova drag att Nordkorea skall vara självförsörjande och oberoende från omvärlden, endast vissa naturtillgångar samt exklusiv expertis skall möjligen importeras. Oberoende skall man bli genom ett långsiktigt arbete, alla skall bekänna sig till ideologin men ”På det individuella planet betyder det att varje människa är ansvarig för sitt eget öde och därmed också har förmåga att utmejsla sin egen framtid” Ideologin innehåller även att en medborgare skall arbeta åtta timmar, ha fritid åtta timmar och studera i åtta timmar. Juche förutsätter att individen sätter samhällets intressen framför sina egna och att lojalitet med nationen och dess ledare skall gå före allt annat.

Vad har då Blåvitt för gemensamt med juche? Tja, i en hårresande parallell kan jag se likheter med Blåvitts satsning på friskola och Änglagården som en ideologi närbesläktad med juche. Ideologin våra unga spelare skall bekänna sig till är ”Fotbollens hemligheter” och redan vid 10 års ålder skall man börja arbeta med den. Genom friskolan skall man beredas plats att i tillämpliga delar studera, spela fotboll (arbeta) och ha fritid. Läxläsning skall ske på skolan. Syftet är att Blåvitt skall vara i stort sett oberoende och försörja sin framgångsrika A-trupp med nya fotbollssoldater skolade i den rätta läran. Genom tidig skolning har de fått en ideologisk ”klubbkänsla” så att de skriver långa kontrakt och ser till Blåvitts bästa när utlandsklubbarna lockar med lukrativa kontrakt. Nu har jag dragit det till sin spets men vissa tendenser anar jag åt det hållet.

Det är väl inte så farligt med Blåvit friskola tycker alla med tanke på den obefintliga debatt till Änglagårdens friskola som varit. Tänk er då att det varit Volvo eller McDonalds istället som startat friskola för 10-åringar i syfte att få fram dugliga bilarbetare, restaurangchefer och ingenjörer. Ett par timmar i veckan spenderas på Torslandaverken där de grundligt får lära sig lätta moment vid produktionslinan och rita bildetaljer i CAD-utrustningarna eller öva på hamburgerrecept. De följer ”bilfabrikens hemligheter” eller McDonalds utbildningsplan med pedagogiska DVD-filmer med repetetiva arbetsmoment. Naturligtvis lustfyllt och pedagogiskt så att barnen tycker det är kul och lärorikt. Skulle det vara lika obefintligt med diskussioner då?

Alldeles för lite har också debatterats om syftet med friskolan.
- Är det att få fram bättre fotbollsspelare till IFKs A-trupp? Då bör det vara fritt fram för Volvo och McDonalds att köra igång en friskola också utan debatt.
- Är det för att tjäna pengar? Nej, det har uttryckligen sagts att det skall non-profit
- Är det ett goodwill-projekt? Ja, det är den rimligaste förklaringen men också ett riskabelt sådant (vad händer om någon mobbas eller skolresultaten blir usla).

För Blåvitts fotbollsframgångar tror jag det är mycket effektivare att ha vaken scouting och satsa mer på U-lag och mindre på knattar och pojklag. Jag tror spelare från mindre klubbar är mycket hungrigare och mindre bortskämda när de väl kommer i kontakt med en storklubb och det är avgörande för framgången i den viktiga övergångsåldern mellan U-lag och A-lag.

Främst är jag förvånad över att debatten uteblivit helt.

1 kommentar:

Bruce Banner sa...

Och här kommer min cyniska kommentar:

1. Man vill få fram fler bra fotbollsspelare, att dom väljer blåvitt i tidig ålder pga detta och säkrar framtiden sportsligt och ekonomiskt.

2. Vilket på kort sikt jag ser som huvudargumentet. Man vill bedriva mer fotbollsträning, på dagtid med väldigt duktiga tränare. Tränare som nu indirekt blir kommunalanställda och således gratis för Blåvitt i stället för ideella/deltidanställda av oss.

Mer kvalitet för mindre pengar.

Genialiskt.