2009-03-01

Min blåvita elva - Höger mittfält

Håkan Mild

Tyvärr fanns det inte plats i mittens rike för Håkan, men en plats på mittfältet skulle han naturligtvis ha efter sina framgångsrika år och stora hjärta. Hjärtat är så stort att vi till och med har överseende med att han gick som Bosman-fall en gång i tiden.

Högerkanten är inte en helt ovan position för Håkan. Han har spelat där i både klubblag och landslag. Håkan var pådrivare, konditionsfenomen och hade god teknik. Just tekniken har Håkan aldrig fått cred för. Frisparken mot Rumänien i VM-94 exempelvis var lagd med en otrolig känsla i både timing och tillslag, men Brolin som slog sedan slog in bollen i mål har fått all uppskattning för målet.

Jag skulle vilja minnas honom som en sådan där hjälte som ger och tar smällar utan att gnälla och filma, men de sista åren blev han en liten gnällspik på plan. Han lade av i rätt tid, vilket utmärker stora spelare som även har huvudet på skaft. Att han (enligt obekräftade uppgifter) flyttade hem från den spanska proffskarriären för att hans dåvarande kärlek fått ett toppjobb i Sverige är sådant som inger respekt i mina ögon. I en fotbollsvärld där egoismen hyllas och upphöjs till norm är sådant välgörande.

Han nådde aldrig de stora klubbarna men både i Schweiz och i Spanien minns förvånansvärt många honom. Av de spelare i Blåvitt som rönt mest uppskattning och respekt hos supporters till andra klubbar är nog Håkan tillsammans med en av mina anfallare i topp. Alla älskar spelare med stora hjärtan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nej nej nej nej, man kan inte sätta Håkan som högerytter, det känns helt enkelt inte seriöst längre. Platsar han inte centralt så får du helt enkelt utelämna honom. Tråkigt men sant.

Riskerar vi att se Wernersson på topp senare på listan?

Siwert Band sa...

Wernerson är långt från listan överhuvudtaget.

Håkan har spelat till höger både i landslaget och i Blåvitt och en spelare som Håkan gjorde det bra.

Anonym sa...

Siwert:
...Men är Håkan den bäste högerytter vi haft? Självklart inte.

Anonym sa...

Jocklas:

Meritmässigt är det nog inte omöjligt.

Anonym sa...

Tja. Glenn Strömberg har spelat högeryttermittfältare. Min farsa hade tagit ut Fölet Berntsson. Niclas Alexandersson är ett annat bra val. Jag gissar på att det är jävligt trångt på mittfältet och att han är med för att han är Håkan Mild och måste med. Typ.

Anonym sa...

Stefan Pettersson har också spelat på högeryttermittfält. Han hade kunnat spela var fan som helst, den mannen.

Anonym sa...

Jerry Carlsson????