2009-03-20

Organisationsbråk III

Nu har även min morgontidning kommenterat turerna kring valet av ordförande i SEF. Enligt den konspiratoriska artikeln så är det några klubbar med vårt IFK och MFF i spetsen som vill stoppa förslaget om att specialförbunden själva skall få bestämma om någon annan än en förening kan få äga majoriteten i ett idrotts-AB.

Jag förstår faktiskt inte varför IFK, MFF mfl skulle motsätta sig att det blir möjligt med andra majoritetsägare än en förening. Det är inte så att det blir tvingande att släppa in andra ägare utan de klubbar som vill sälja ut sig får göra det om de vill. Vill inte MFF eller IFK släppa in en annan majoritetsägare än föreningen så kan de låta bli, men vill Hammarby eller Degerfors göra det så är det väl deras ensak? Här tycker jag motståndarna (vilka de nu är) är ute och cyklar och jag har inte sett några bra argument för bevarandet av nuvarande regler.

Bolagisering har vi redan idag med diverse XX Promotion AB, XX Fotboll AB, XX Elitfotboll AB, XX Spelarinvest AB etc etc, så varför inte löpa hela linan ut?

Jag tror själv att det är tveeggat att sälja ut majoriteten. Å ena sidan så kan det ge nytt kapital och kanske nya möjligheter till intäkter, men att sedan få kommunerna att ställa upp med arenor, billig mark och generösa aktivitetsbidrag (som i Malmö, Borås, Göteborg, Kalmar mfl orter) blir klart svårare om kommunerna skall kasta skattepengar till rakt igenom kommersiella företag. Nu har kommunerna alltid det lilla ”ideell folkrörelse”-halmstrået att hålla sig fast vid när detta skall försvaras för skattebetalarna. Dessutom får de som vill att klubbarna/bolagen skall betala själva för polisbevakningen av matcherna än mer vatten på sina kvarnar. Men, den avvägningen bör varje klubb få chans att avgöra själv.

1 kommentar:

Anonym sa...

Helt rätt! Det är typiskt förmynderi att tala om vad det politiskt korrekta ägandet av en elitförening skall vara- " vi vet bättre än Ni andra hur det bör vara "! Men så är ju också Fader Gunnar den store fanbäraren för motståndet- han fattade aldrig att agenter och Bosman hade kommit för att stanna.
Varför Buffalo är emot förstår jag inte.