2005-11-01

Pippi Season

Företeelse: Silly Season
Egentlig betydelse: Administrativ försäsong, där klubbarnas sportchefer köper och säljer ihop till nästa års spelartrupp
Symbolisk betydelse: "Livet från den ljusa sidan". Till dags dato har jag aldrig stött på en supporter som ansett sitt lag försvagat av silly season. All förändring är av godo och kom ihåg. Nästa år då jävlar.
Exempel 1: Det regnar – Vi får lägre elpriser och svamparna växer
Exempel 2: Oscar Wendt drar till Holland – Nylund är ändå mycket bättre.

Min favoritscen Moodyssons barndomsnostalgiska film Tillsammans är när Pippi Långstrump avhandlas. I ett sådant politiskt korrekt sammahang borde man tillbett marken hon gick på. De feministiska inslagen i hela företeelsen Pippi än för många för att ens Astrid Lindgren själv skulle kunna avfärda det hela som tillfälligheter. Du har en stark och extremt självständig ung kvinna med udda utseende som genom hela existens påpekar absurditeterna i det samhälle där mannen är normen. Därför höjer man på ögonbrynen i filmen då Pippi svartlistas. "Pippi är materialist, detta ständiga sakletande och hon har dessutom en hel kappsäng full med guldmynt".

Idag c:a 30 år efter den tid då historien utspelar sig, kan vi väl alla fastslå att Pippi inte är materialist. Silly season däremot, är en utmärkt metafor för dagens materialistiska samhälle. Säg att du köper en ny pryl. En ny mobiltelefon, TV eller iPod. Denna nya pryl får dig på gott humör i en till två veckor endast på grund av att du äger en ny pryl. Det är ett uttryck för ett ha-begär som har sitt ursprung i att vi alla definierar oss i sammanhanget av vår omvärld, där den nya prylarna representerar framgång och social status. Då saknar det betydelse att din nya mobiltelefon är lika liten,lätt, praktisk och lätt att använda som din gamla. Bara det faktum att den är ny, är skäl nog att köpa den.

Överför detta nu till silly season. Ett nyförvärv är alltid ett nyförvärv oavsett klass på detsamma. Det är roligare att värva Tommy Lycén än att flytta upp Jonathan Berg och det är roligare att värva Adam Johansson än att förlänga Kalle Svenssons kontrakt. Nyförvärven blir våra nya prylar som vi kan gå och mysa åt i några veckor innan vårt ha-begär väcks av någon annan. Jag kan bara hoppas att Blåvitts ledning inte är mer materialistiska än vad dom har råd med, samtidigt som dom är tillräckligt materialistiska för att låta oss följeslagare gå och mysa åtminstone några gånger i vinter.

4 kommentarer:

Siwert Band sa...

Klockrent!

Jag tycker det är mycket roligare om Jonathan Berg skulle slå igenom med dunder och brak än att värva någon snubbe för 15 mille.

För övrigt är jag otroligt avundsjuk för att bara du får så lukrativa erbjudanden hela tiden. Är det därför du har råd att ta dig tid för skrivandet?

Anonym sa...

Apropå förra årets Silly Season då vi värvade en "framtida A-landslagsman". Det må nu vara en träningsmatch, men John Alvbåge i A-landslagstruppen är numera ett faktum(http://www.svenskfotboll.se/t1.aspx?p=7141&x=1&a=187784). Var finns det långsiktiga tänkandet i föreningen undrar jag???

Siwert Band sa...

Men man kan ju inte ha en spelare i truppen som inte vill stanna kvar. Ville du petat Bengan i år för Alvbåge trots att Alvbåge presterade sämre på träning?

Jag hade gärna haft Alven kvar men uppenbarligen trivdes han inte på bänken.

Bruce Banner sa...

Att Alven i stället för Bengan är uttagen i landsgnaget ser jag som ett bra bevis på att våra förbundskaptener föddes med hövvet i röva.