2008-07-18

Dyrt utbildad mekaniker

Christer Fuglesang skall än en gång få ge sig ut i rymden, vilket han bara är att gratulera till. Av någon obegriplig anledning så är jag ganska fascinerad av rymdresor, astronauter och rymdraketer. Jag vet att dessa miljarder som spenderas kanske hade kunnat göra bättre nytta någon annanstans, men det är så många offentliga miljarder som går till en massa skit ändå så då kan vi lika gärna spendera pengar på något som fascinerar mig och många andra.

För en tid sedan sökte ESA nya astronauter och kraven var hårda. Man skulle bl a ha doktorerat inom fysik, medicin eller annan naturvetenskap. Alternativt kunde man ha varit testpilot. Fuglesang själv är partikelfysiker och tränade i 14 år innan han äntligen fick komma upp i rymden.

Vad jag tycker är märkligt är varför det skall behövas en forskarbakgrund för att bli astronaut. Fuglesang tränade som sagt i 14 år, är doktor i partikelfysik och när han väl fick åka upp i rymden så skulle han montera upp en solpanel med hjälp av skiftnyckel, insexnyckel och skruvmejsel. På något vis hade det väl varit bättre att skicka upp en riktigt skicklig mekaniker istället. En erfaren flygmek kanske inte hade tappat den där skiftnyckeln som Fuglesang tappade.

Det är lite som att jag såg att en detaljhandelskedja sökte folk som skulle sitta i kassan. Meriterande var en högskoleutbildning i marknadsföring. Ett annat företag sökte truckförare till sitt lager och ville ha folk med logistikutbildning, helst på högskolenivå. Det låter ganska dyrt att överutbilda folk hela tiden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur lång tid tar det att bli partikelfysiker - och tar det jävligt mycket längre tid att bli helhetsfysiker. Det är dagens fundering från straxinnanspritavdelningen.

Kent Brockman sa...

Eftersom få företag vågar anställa disputerade fysiker är det glädjande att det finns några som söker efter oss.

Kent Brockman sa...

anjo: Om man tittar på mig så tar det en jävla tid att bli helhetsfysiker. Ungefär lika lång tid som Chister satt i sunkiga rymdcentra och häckade. ;)

Anonym sa...

vad fasiken har hant med denna blogg? Pa den gamla goda tiden fanns det inga inlagg!