2008-07-22

Skampålen är tillbaka

I dagarna pågår en rättegång inför fullt pådrag från media. Brottslingen är namngiven sedan länge (vilket är tveksamt i sig), tyckare sitter och bloggar från rättegången kryddat med egna vinklingar och ett annat gäng tyckare sitter och drar personliga åsikter om straff, juridik och vilken vidrig människa det är som är anklagad. I någon tidning har man kunnat läsa brev från den anklagade och samtliga tidningar har åkt ut och pratat med grannar och släktingar. Samtliga större tidningar samt Radio/TV har folk på plats. Alla fördämningar mot publika rättegångar har sprängts bort.

Jag tycker det är ovärdigt ett rättssamhälle. Den anklagade kommer med all säkerhet att få ett av lagens strängaste straff och att han dessutom skall hängas ut likt man gjorde förr när man hade stupstock och skampåle är ett steg tillbaka mot medeltiden. Särskilt som det inte bara är den anklagade som får lida av den massmediala hetsen utan även anhöriga, grannar och vänner. För att inte tala om brottsoffrens anhöriga som hör folk på sta’n läsa och höra snaskiga och ibland sekretessbelagda detaljer om brotten i tidningarna.

Mamman till ett av offren klagade på alla läckor inom polis- och åklagarväsende och det är bara att hålla med. Meddelandefriheten är en grundbult i ett demokratiskt rättssamhälle men att ormar inom rättssystemet missbrukar den för att för en handfull kronors eller fåfängans skull lämna ut sekretessbelagt förundersökningsmaterial, bilder med mera och sedan skrämmande okritiskt får publicerat sina egna falsarier till spekulationer är motbjudande och ingenting som främjar varken rättssamhället eller demokratin. Lägg därtill ett icke föraktligt antal poliser som sålt registerutdrag och spaningsuppslag till kriminella eller svartsjukt gjort privatspaningar och otillåtna registerslagningar under arbetstid på presumtiva älskare till deras fruar. Dessa korrupta svin är samma personer som redan har rätt att bugga dig och mig vid ganska svaga misstankar och med de utökade avlyssningsmöjligheterna som är på väg så kan de ställa till med ett helvete även för oskyldiga misstänkta.

Den moderna mediemiljön och ett småkorrupt rättssystem har gjort att medeltidens skampålar och stupstockar är tillbaka. Det är inte utan att jag i dagarna får rättegångsscenen ur ”Life of Brian” framför min inre syn, men de förklädda kvinnorna har nu reportageblock och mikrofoner i händerna istället för stenar. Jag tror inte att kriminaliteten minskar eller att vi får ett bättre samhälle för det.

1 kommentar:

Bruce Banner sa...

Amen och Ave Maria broder. Tänkte först skriva något om Jehova, men såg att du hade det som etikett.

Life of Brian säger för övrigt mer om dagens samhälle än 1000 Kalla Fakta-reportage.