2005-07-03

När är svensk fotboll bra?

”Det är bra för svensk fotboll” är en favoritfloskel i fotbollssverige. Speciellt brukar det nämnas när något svenskt lag skall ut och spela i någon europeisk cup. ”Det vore bra för svensk fotboll om något lag lyckas i Europa” brukar det heta då. Då inställer sig frågan: När är egentligen svensk fotboll bra? Frågar du en Allsvensk klubbledare så får du nog i 11 fall av 14 svaret att ”När det är drag kring Allsvenskan” (och därmed genererar stora intäkter till klubbarna). Frågar du de andra tre klubbarna får du nog svaret ”när någon svensk klubb lyckas i Europa” (underförstått: när min klubb går långt och får stora intäkter). Av någon anledning har ”viktigt att ett lag lyckas i Europa” hörts ihärdigt från Djurgårdshåll under några år och nu från Malmö. Jag tror inte att de tyckte att det var lika viktigt på 80- och 90-talen.

Frågar du Lagerbäck och de andra muntergökarna kring landslaget får du nog svaret ”när svenska landslaget når stora framgångar”. Frågar du jepparna på förbundskansliet i Solna får du nog svaret ”När fotbollen är attraktiv” (underförstått: när SvFF kan skriva lukrativa avtal så att vi kan fortsätta med våra ”studieresor” till roliga länder och utöka kansliet). Frågar du någon kanslist på de lokala fotbollsförbundet får du nog svaret ”när så stor andel av svenska folket som möjligt spelar fotboll organiserat” (underförstått: så att jag har ett tryggt jobb att gå till).

Frågar du en journalist så hävdar de oftast att det är ”när landslaget tar sig till slutspel eller någon klubb lyckas i Europa” (underförstått: det är roligare att åka till Milano än Gävle för att recensera fotboll).

”Bra för svensk fotboll” är helt enkelt ett annat uttryck för sitt egenintresse men för att man skall slippa mothugg så slänger man in ”det vore bra för svensk fotboll”.

Testa själva: ”Det vore bra för svensk fotboll om….” Visst får ditt uttalande en större tyngd?

”Det vore bra för svensk fotboll om den nya arenan blir en all-seater”

3 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Tycker det vore bra för svensk fotboll om Hbk sålde Djuric till oss.

feldgrau sa...

Jag tycker att det vore bra för svensk fotboll om IFK kunde vinna Allsvenskan åtminstone de resterande åren det här decenniet.

feldgrau sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.