2005-07-11

Plötsligt händer det!

I en halvtimme har du tvingats genomlida en felfri insats av HjalmarJonsson. Han är rörlig, offensiv, har slagit några fina djupledpass och varit förvånansvärt felfri i offensiven. Till råga på allt slog han en hörna som Kalle Svensson nickade in ledningsmålet på. Mitt i jublet fick du se reprisen på storbildsskärmen och du ser tydligt hur Hjalmars inåtskruvade hörna letade sig perfekt fram till Kalles skalle. Aldrig får man vara nöjd. Snart har det gått 35 minuter och du har ännu inte fått vräka ur dig en enda svordom och när du hör kommentarerna runt dig om att "Hjalmar ser het ut idag" och "fin pass av Seb där" så känner du hur din tinning börjar pulsera och adrenalinet börjar sakta bubbla. I paus står du i kön för en öl i plastmugg där står några tomtar och berömmer backlinjen och speciellt Hjalmar Jonsson. "Jävla idioter" tänker du och beställer en öl som snabbt rinner ned i strupen. Den sköna eftermiddagsfyllan börjar gå över och Gamlas öl är bättre än ingenting. Andra halvlek börjar avvaktande och spelet ser inget vidare ut från något håll. Du skriker några "jobba för helvete" och får igång folket runt dig. Efter femton minuter börjar du känna dig lite yr. Du har så mycket inom dig som du vill få ut, det har varit en jobbig vecka. Tjejen och du har som vanligt bråkat en del och jobbarpolarna är jobbigare än någonsin. Fyllan börjar gå över i trötthet och det ser mörkt ut på himlen.

Då äntligen händer det: Hjalmar slår en indianare rätt i gapet på en framstormande mittfältare! Du tar i från tårna och skriker:
"- Åk hem till Island din jävla sopa, du är så jävla dålig!!".
Några runt dig vänder sig förvånat om och du stirrar dem argsint in i ögonen. Ditt avgrundsvrål fick avsedd effekt. Några av de yngre killarna runt dig börjar även de skrika på Hjalmar. Det blev inget av anfallet men visst fan märktes det på den indianaren att Hjalmar är en sopa och det har du ju sagt hela tiden. Du börjar högljutt diskutera Hjalmars bristande kvaliteter med omgivningen. Hädanefter följs nu Hjalmars minsta steg med granskande ögon från din del av läktaren. På en överlapp får han en något brant boll tillbaka från Mild som Hjalmar nätt och jämnt lyckas få en fot på och inlägget går högt över och bakom målet.
"- Fy faaaan, Hjalmar", skriker du och nu är det flera av de yngre grabbarna som också gapar. Du ler uppmuntrande till grabbarna. Strax efter får IFK inkast och Hjalmar går fram till bollen för att kasta.
"- Din jävla isländska sopa" ropar du när han är som närmast och flera av de yngre killarna hänger på. Efter det händer något med Hjalmar. Hans offensiva spel försvinner mer och mer och passen blir försiktigare. Några pass slås helt i blindo upp på läktaren.
"- Nu känner vi igen Hjalmar" säger de förut så positiva svinen en bit bort. Nu börjar alltfler ansluta sig till klagokören, du mår allt bättre. De mörka molnen börjar försvinna och du känner en välbekant heshet i halsen. Matchen slutar 1-0 till Blåvitt, du har gapat dig hes på Hjalmar och svurit över Seb. Efter en timme framför datorn och lite svordomar över Hjalmar pussar du din flckvän godnatt, nu mår du bra. En perfekt match är tillända.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fullständigt klockrent formulerat! PRECIS så där funkar hjalmarhatet. Stående ovationer!

Anonym sa...

Hur vet du det? Hatar du Hjalmar?

Anonym sa...

Riktigt bra skrivet, känner igen det scenariot från gamlas läktare.

Anonym sa...

Harlig beskrivning, hoppas att fotbollsalskarna kan ta tillbaka fotbollsfesterna utan rosa plast. Mer fokus pa sant har kanske man borde fa anglarna att agera? Troligtvis inte...

Anonym sa...

Fint skrivet, och jag önskar verkligen att det vore hela sanningen.
Men det FINNS faktiskt något som gör just Hjalmar, Seb, och på senare år Ölme, till hatobjekt. Och en del av vad de (under)presterat är väldigt svårt att bara glömma. Men det finns exempel på spelare som tar tag i saken och tvättar bort sitt dåliga rykte. Se på Höilands första tid - såna usla inlägg. Men jag var en av dem som trodde på honom ...

Bruce Banner sa...

Plötsligt händer det. En läsvärd grogg som föräras med kommentarer. Att behandla Hjalmar är dock lite fusk. Som att slå upp öppna dörrar.

Siwert Band sa...

Öppna dörrar gör minst ont att slå in....