2007-06-09

Sveriges gnälligaste supportrar?

Örebroare är gnälliga av naturen och för några år sedan var IFK Norrköpings gubbhylla ett känt tillhåll för gnälliga gamla gubbar. Nu för tiden tror jag ändå faktiskt att gnälligheten övertagits av Blåvitts supportrar. Det är gnäll om allt möjligt och om man objektivt försöker lyssna på allt så skulle man förledas att tro att Blåvitt harvade tillsammans med IFK Malmö nere i div 1 någonstans. Det är en massa negativism och idiotjämförelser med konkurrenter (alltid i negativt syfte) samt en utbredd blindhet för att se det positiva. Göteborgare var förr kända för sitt sorglösa kynne men nu är jag lite orolig. Tog försäljningen av ögonstenen Volvo PV till amerikanerna så hårt på självkänslan?

Det är inte så illa, 2005 var Blåvitt en träträff från att vinna Royal League och två felaktiga offsidebeslut (i samma match) från att vinna Allsvenskan. Året innan var vi i final i Sv Cupen och trea i Allsvenskan. Vi har fem spelare i U21-landslaget som fått härdas några år i A-truppen och förbundskaptenerna har uttalat att Blåvitt är det mest spännande framtidslaget. Som lite grädde på moset har vi en ny arena på gång som med tiden kan bli riktigt bra. Den kommer att vara bäst i landet när den står klar och kan säkert moderniseras med tiden.

Det som naturligtvis legat som en extra våt filt över humöret på de blåvita supportrarna på senare tid är de berömda Luxemburg-pengarna som givit klubben en hel del publicitet man naturligtvis gärna skulle vilja slippa. Anmärkningsvärt är dock att sponsorerna verkar strunta i sådana ”affärer”. Sponsorintäkterna minskade med 16% förra året vilket kan hänföras till att man tappar väldigt många bonusar när den Allsvenska placeringen rasar från en andraplats till en åttondeplats. Det är bl a missad placeringsbonus från sponsorer och minskad TV-tid vilket ger mindre TV-bonus från samma sponsorer. Att missa sportsligt kostar mer pengar än att valsa i pressen i samband med misstänkt brottslighet. VFHC hade sin beskärda del av skattetrassel för några år sedan men de ökade sponsorintäkterna under tiden och är välmående nu så övervärdera inte skatteaffärens negativa, ekonomiska effekter. Om Blåvitt dessutom vinner tolkningen över var Sella var bosatt när sign-on pengarna delades ut så får Blåvitt närmare 8 miljoner på ett bräde.

Nej, ta mig fan, det är dags att sluta gnälla och klä sig i något trevligare än i säck och aska hela tiden. Ta er samman nu era gnällrövar, gläds åt andraplatsen i Allsvenskan, gå ut i solen, ta en öl och inse att även det blåvita livet är helt OK.

2 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Var är ambitionerna?

Anonym sa...

Word!

(på krönikan alltså...ambitionsfrågan .. mja, lite kul där ändå!)

Ni råkar inte bara bröder på riktigt, va?