2007-06-04

Överreaktioner

En fotbollslandskamp fick avbrytas pga att en idiot sprang in på planen och försökte ge domaren en lusing (tack Bengt Madsen för det uttrycket). ”En hel värld är chockad“ och kraven på hårda tag och kännbara straff kommer som ett brev på posten. En kollega på jobbet tyckte på fullt allvar att mannen skulle få minst ett halvår i fängelse. En annan tyckte det vore rimligt att han skulle utvisas ur Sverige. Ärligt talat så förstår inte jag varför en knuff av en åskådare på en fotbollsplan skall straffas så mycket hårdare av samhället än en ”vanlig” misshandel på stadens gator en fredagskväll. Om vi nu skall jämföra med något sånär närliggande så bör de straff som man får för en festivalmisshandel på Hultsfred vara de som gäller för motsvarande misshandel på en fotbollsarena. Jag tycker kraven på straff för ”den danske huliganen” är exempellösa överdrifter och vi skall inte missbruka vårt rättssystem för att statuera exempel för folk som inte kan uppföra sig på en fotbollsmatch. Att den danske "huliganen" och andra pitch invaders riskerar strängare straff än de idioter som slog ned mig oprovocerat på Chalmersgatan är horribelt. Våld skall bestraffas på samma sätt oavsett var du befinner dig och oavsett dina motiv.

Är det även rimligt att om man kliver in på plan över en reklamskylt på en fotbollsarena så skall man bestraffas hårdare än om man gör intrång på en topphemlig försvarsanläggning?

Fotbollen brukar annars vara snabba med att försöka hålla samhällets rättssystem borta från det som händer på plan. Keanes överfall på Haaland bör exempelvis givit fängelse och Poulsens knytnävsslag vore fog för dagsböter om fotbollen släppt in vårt rättssystem i skeendena på plan. Vid våld från spelare i matchtröja är det dock av yttersta vikt att fotbollen klarar sin egen rättsskipning utan inblandning av samhället, enligt fotbollens företrädare.

För övrigt är det märkligt att superkommersiella Parken Entertainment AB fortfarande använder frivilliga, ideellt arbetande fotbollsåskådare som ”publikvärdar”. Parken AB tjänar miljoner på varje landskamp och bör kunna åläggas att ha några vakter per sida som kan ta ett löpsteg utan att magen kommer i självsvängning och då också betala för dessa vakter.

Jag skiter i om ”fotbollen dör”, men missbruka inte vårt rättssystem för att du och jag som frivilligt betalar flera hundra för att gå på landskamp inte skall få nöjet avbrutet av dårar. Döm ”huliganen” som om det hänt på Kortedala torg en lördagkväll eller låt arrangörerna ta ut en rejäl straffavgift. Straffavgifterna för olika förseelser får gärna specificeras på biljetten.

4 kommentarer:

Juho Hemmola sa...

Skönt med ett sansat inlägg.

Tycker vi måste skilja på samhället och det vanliga rättssystemet här kontra fotbollsvärlden.

Givetvis skall eventuellt våld straffas likadant som om det hände i kortedala en lördagkväll, dvs försök till misshandel eller liknande. Möjligen är det väl också olaga intrång men totalt sett är det inget stort brott och här skall inte belastas några av samhällets fängelse.

Däremot är jag för att alla framtida efterföljare (och givetvis också han om reglerna är sådana redan idag) skall ha rejält med böter från fotbollens håll.
Det är alltför många som fått för sig att en fotbollsarena är en offentlig plats där man får göra vad man vill. Så fan heller.
Du behövr inte lösa entré och gå in på arenan men när du gör det ingår du ett avtal och då får du följa reglerna som gäller där. Och det skall vara dyyyrt att bryta mot den här regeln.
Precis som du inte kan gå på en buss utan att anses ha accepterat att det kostar dig ett par hundra om du blir påkommen utan färdbevis. Precis som du knappast kan låna en bok på bibilioteket, eller hyra en lägenhet, utan att vara ersättningsskyldig om något går sönder.
På samma sätt kan du gott få veta att det kostar dig hundra papp om du beträder planen. Fasen vet om det hindrat fylle-Ronni. Men kanske? Det hade säkerligen hindrat de två andra nissarna som skulle visa upp sig dock. Och gör det inte det får de vara beredda att betala för sina 15 sekunder i rampljuset...

Så fängelsestraff eller annat samhälleligt hårt straff. Nej.
Någon form av avtalsbrott som leder till en rejäl straffavgift. Ja.

Siwert Band sa...

juho:
Ja, det var väl dit jag tänkte komma men inte riktigt lyckades få till det. Betalar du biljett elelr befinner dig på en arena under match så skall du innefattas av "lokala" arenaregler. Följer du inte dem får du betala straffavgift till arrangören. Men vi skall inte ha en massa pitch invaders som befolkar våra fängelser.

Bruce Banner sa...

Jag tycker iofs att SvFF skall betala Terror-Torbens böter i just detta fallet. Men det är min högst personliga åsikt...

I övrigt håller jag givetvis med Siwert. Det fotbollen kan och skall göra är att stänga de här idioterna länge från idrottsevenemang.

Anonym sa...

Siwert:
Fick asen på chalmesgatan något straff då?