2008-04-28

Brott och straff - än en gång

Så har en europeisk proffsspelare fått en villkorlig dom för ett överfall på en fotbollsplan. Ett överfall som fick till följd att offrets karriär fick avslutas i förtid. Hittills har den allmänna meningen inom idrotten varit att skador som vållas av andra idrottsutövare skall bestraffas inom idrotten med idrottens eget regelverk.

I takt med att idrotten alltmer kräver att samhällets rättssystem skall användas för att bestraffa dopningsförseelser, intrång på spelplaner, kast av föremål från läktare och annat som stör kommersiellt arrangerade evenemang så är det ändå med viss logik som idrottsvärlden nu även får se sina utövare bestraffas i vanliga domstolar när de misshandlat någon på en bollplan. Logiken håller liksom inte när idrotten vill att samhället skall bestraffa dem som stör ordningen på idrottsevenemangen och samtidigt tycker att våldsbrott under match skall bestraffas av idrotten själva. Om en fyllskalle i lyckan över ett mål förirrar sig in på plan, då skall han bötfällas eller sättas i fängelse men om en spelare med berått mod sparkar en motspelare med full kraft så att han får men för livet, då skall han stängas av några matcher och kanske böta till förbundet. Allt enligt idrottsrörelsens till nu förhärskande syn på brott och straff.

För övrigt så noterar jag att bojkotten mot att åka på bortaresor i protest mot att bortaklubben betalar för bevakningen av sitt följe är en hejdundrande succé så här långt. Antalet fall av fylla, misshandel och skadegörelse i samband med allsvenska matcher har sällan varit så lågt som under de första omgångarna av Allsvenskan i år. Snart kan man dra ned polisbevakningen drastiskt, de svarta rubrikerna kring fotboll blir färre och samhället sparar pengar.

Om nu vem som skall stå för finansieringen av bevakningen är en så hård nöt att knäcka så kan man väl låta bortaföljena själva stå för kostnaden genom att införa en ”säkerhetsavgift” på biljetten till bortasektionerna som bekostar bevakningen? Vill man inte vara med och betala bevakningen av sig själv så stannar man hemma, alternativt ser till att sköta sig och säga till dem som inte sköter sig. Ju högre nivå på bevakningen som krävs, desto högre avgift. Nivån på bevakningen styrs som bekant av erfarenheter från tidigare matcher så om man sköter sig sjunker rimligen säkerhetsavgiften med tiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är fortfarande en stark anhängare av principen att skadar du någon medvetet skall du stängas av minst lika länge som den skadade rehabbas. Roy Keane på Haaland är ett lysande exempel.

Siwert Band sa...

jozo:
Det är ingen dum idé. Hade jag varit Håland hade jag försökt stämma skiten ur Keane och få ut ett antal miljoner i skadestånd för förlorad arbetsinkomst.