2008-04-08

Moral-lismande

Läste en notis i gårdagens metro. En man hade utsatt en prostituerad kvinna för ett grovt våldtäktsförsök och dömdes i tingsrätten till ett års fängelse. Det fina i kråksången är att han var villkorligt frigiven för ytterligare 6 våldtäktsförsök. Det ställer en del frågor. Dels ett sketet år, när den vård han nyligen fått uppenbarligen inte fungerat. Dels ställer det frågan om vårt människovärde. Skulle han i stället försökt våldta en söt lita tös, så hade rubrikerna och politikerna varit betydligt mer upprörda. Men alla människors lika värde har aldrig gällt i media. Men hade han fått ett år i tingrätten om offret var ett barn? Jag tror att om våldtäktsoffret är en simpel hora, så får man en viss straffrabatt.

Hammarbyarna är arga. De skall nu bojkotta följande två bortamatcher pga nya förbundsregler som förbinder klubbarna att stå för säkerhetskostnader för sina fans även på bortamatcherna. Principiellt har dom en poäng. Att stå för kostnader utan att få del av intäkterna känns fel och kommer även drabba Blåvitt, mer än det kommer gynna oss. Men den moral-lismande kan även väcka en del frågor. Tex att man är jävligt snabba på att sluta sig samman och organisera en bojkott, svårare då att organisera ett gott uppförande. Strömvallen kommer i år gästas av ungefär lika många patroner som hammarbyare. Varför kommer säkerhetskostnaderna vara skyhögt högre för hammarbyarna? Det bästa är inte bojkott, det bästa vore väl att se till att säkerhetskostnaderna blir minimala?

Appropå bojkott. Tibet/Kina-frågan tillhör den sorts maktens don´t mention the war, som en normalt egenkär oppositionspolitiker fantiserar om när han eller hon onanerar. I Sverige pratas det inte om att bojkotta OS. Det pratas om att bojkotta invigningen. Makten slår bort allsköns de facto bra argument med floskler om att demokrati och mänskliga rättigheter nås genom dialog. Dock tycker jag inte att Sverige ska bojkotta OS-invigningen. Jag tycker det är hyckleri att säga att vi vill vara med i ert OS, men inte i er invigning. Nej jag tycker att SOK skall rekrytera en tibetansk ledare. Om denne ledare är "mental coach" för simhopparna eller saftblandare åt handbollslandslagen spelar ingen som helst roll. Låt den tibetanske ledaren bära den svenska flaggan vid invigningen. Det vore ett ställningstagande värt namnet.

För övrigt kräver jag SOK´s Gunilla Lindbergs avgång. När Peking fick OS, hävdade hon att OS kommer främja de mänskliga rättigheterna i Kina. Nu när det visat sig att detta var och är skitsnack, så föredrar hon mord och förtryck framför "skandaler". Och övriga inom SOK som delar hennes uppfattningar kan gott sticka dom också.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Den stora frågan är ju om Peking klarar av att hantera ett OS publikmässigt. De fick ju stora problem när det kom 6000 djurgårdare på besök.

Siwert Band sa...

Hammarby vill knappt betala sina egna säkerhetsarrangemang med tanek på att det är på Hammarbys arrangemang det varit mest trubbel. Dessutom är de nästan sämst i Allsvenskan på att ha med sig publikvärdar på bortamatcherna.

Att bortalaget betalar för bevakningen på arenan för sina supportrar tycker jag faktiskt är OK. Det kanske kan få klubbarna att ta ytterligare tag och stänga av bråkstakarna även på bortamatcherna.

Jag har alltid varit tveksam till bortamatcher just av den anledningen att man betalar pengar till konkurrenternas fickor.

Anonym sa...

Smart idé med att låta en tibetanier bära vår flagga. Undrar vad fånpatrioterna tycker om det?