2008-01-30

Det svängar om FC Gothia Röd

Det svänger om idrottssällskapet, igår sålde de sin bäste spelare och samtidigt rapporterade Göteborgs-Posten om att årets resultat hamnar kring -12 miljoner. Det är svårt att låta bli att förundras över hur de tänker, hur de uttalar sig, och hur det blir när FC Gothia Röd är i farten.

Återblick
Om vi börjar med en kort rekapitulation av tidigare händelser. Vi har t.ex. en intervju i mitten av december på Örgryte IS hemsida som går ut på att man efter samtal mellan Öis ledning, Ken Fagerberg och hans agent nu är överrens om att Ken, som har flera år på kontraktet och därmed inte bestämmer själv, stannar i Örgryte under 2008. Såhär uttalade sig då ordförande Ranäng:

Hur kommer det sig att ÖIS sätter ner foten just nu?
– Jag gillar inte att säga stopp med maktmedel. Men jag har velat få Ken att själv inse att det är bäst för honom att vara kvar. Min uppfattning är att vi tog bort ett bekymmer för honom.
Så Ken spelar i ÖIS under 2008?
– Ja 2008 spelar Ken i ÖIS.
Kan någonting förändra det?
– Om vi skulle inleda säsongen riktigt risigt, att vi ligger i botten efter halva året, så är vi beredda att ta upp en diskussion.


Om årets resultat sade Ranäng i GP att man från början budgeterat med en liten förlust men nära ett nollresultat. I slutet av oktober skrev man på sin hemsida att man var på det klara med att man skulle gå minus, men Ranäng avfärdade i den vevan en GP-reporter som antydde att förlusten var på väg upp mot 10 miljoner.

I december var det åter dags för lite av den konstgjorda andning som Örgryte IS och dess supportrar genom åren utvecklat till snudd på en egen konstform och som håller föreningen vid liv. Sponsorerna Dunross, Stena och Ernst Rosén Byggnads AB, som i maj 2006 räddade ekonomin genom att teckna en nyemmission på 30 miljoner (10 miljoner var) i Örgryte Fotbolls AB, var nu i farten igen. Nu i december 2007 skänkte man tillbaka de flesta av sina aktier, så att Örgryte åter kan sälja dem. Något som Ranäng då uppskattade skulle inbringa kring 20 nya miljoner till föreningen.

Hur blev det?
Ja, en del av det vet vi ju nu. Ken Fagerberg stannar inte, trots Ranängs fina ord för en månad sedan är han nu såld till danska FC Midtjylland, en mellanstor dansk klubb som slåss om kvalplatserna ill UEFA-cupen, bakom FCK och Aalborg.

Angående aktierna så har man i dagarna haft ett möte med potentiella köpare. Man bjuder inte ut alla aktier som skänktes, utan kring hälften, eftersom man inte vet om man kan få sålt så många.Man räknar därmed inte heller med att få 20 eller ens 10 miljoner, utan kanske åtta.
-Vi vet ju inte om alla kan säljas och det är därför vi inte går ut med allihop i det här läget. Men jag räknar med att detta ska gå vägen, sade Ranäng till GP

Om årets resultat säger nu herr Ranäng att
- Jag vet inte med säkerhet, men runt tolv miljoner skulle jag gissa. Tanken från första början var att vi skulle hamna i närheten av plus minus noll 2007 eller i år, så det är en rejäl felbudgetering och det är anmärkningsvärt.

Man får nog vara beredd att hålla med honom där. C:a 12 miljoner förlust i en förening som år 2006 hade en omsättning på 30 miljoner exklusive spelarförsäljningar och vars drift 2006 gick -8.6 miljoner, där man genomfört rejäla besparingsåtgärder och aktivt talat om att man använder svångremmen för att krympa kostymen och där man som sagt budgeterat för nära på nollresultat.

Det är minst sagt anmärkningsvärt. Men på något vis blir man ändå inte helt förvånad, det är ju Örgryte vi snackar om.

Vad händer framöver?
Det är inte lätt att sia om Örgrytes framtid, och det beror också onekligen på vem man tror på. Framtiden lär utvisa hur många aktier de får sålt, och för hur mycket.

Lars Ranäng gör åter ett intressant uttalande, denna gång i dagens GT.

– Nu får vi det utrymme vi behöver för att skaffa de två, tre spelare vi behöver för att bli ett slagkraftigt allsvenskt lag. Jag hoppas vi redan om några dagar kan presentera den förste. Sedan fortsätter förhandlingarna med Marcus Allbäck, säger Lars Ranäng, ordförande i Öis


Vad säger karln?
Den sportsliga ambitionen är alltså inte bara att ta sig tillbaka till allsvenskan utan att bli ett etablerat allsvenskt lag, vi kan väl anta att det innebär att man skall ligga på den övre halvan av tabellen. Det gågna året var Öis ett mittenlag i superettan, med tämligen många poäng upp till toppen. Det är uppenbart att det är ett ganska så rejält kliv framåt som krävs för att uppnå det ambitiösa målet.
Föra att göra detta räknar alltså Ranäng med att man, efter att ha sålt sin bäste spelare, klarar sig genom att ersätta honom med 2-3 andra och vips är man ett etablerat allsvenskt lag.

Stackars Lars.

Det är som sagt inte lätt att sia om Örgryte IS framtid, men jag förstår de supportrar som desperat sätter sitt hopp till att Lars har rätt den här gången.
Om man:
* ignorerar att föreningens ekonomi är körd i botten
* tror att 2-3 nya spelare faktiskt räcker för att ta Örgryte till allsvenskan nu när Fagerberg stuckit.
* inte bryr sig om att lönekostnaden för dessa 2-3 spelare knappast lär vara mindre än lönekostnaden för unge herr Fagerberg
* inbillar sig att Markus Allbäck, om han överhuvudtaget vänder hem, kommer att spela snudd på gratis.
* sätter sin förhoppning till att Dan Sten Olsson, Ernst Rosén & co åter står med hjärt-lungmaskinen redo närhelst så önskas (vore det inte lite humor om de köpte tillbaka aktierna en gång till).
* upprepar mantrat "Nästa år då jävlar" tillräckligt många gånger.
samt
* övertygar de övriga klubbarna i superettan om att ett Öis-avancemang vore "bra för svensk fotboll"

Då kanske, kanske, Lars Ranäng och Öis-ledningen kan få tillbaka lite av sin kontinuerligt minskande trovärdighet.

I eftermiddag spelar svenska mästarna IFK Göteborg mot Liverpools reservlag. Så skönt att man inte är Öisare.

4 kommentarer:

Erling sa...

De skall inte bara bli ett etablerat allsvenskt lag med 2-3 värvningar, nej, de ska bli ett slagkraftigt sådant. Ja, för så funkar det nog. Och vilka pengar skall då täppa till hålen i kassan, om man värvar spelare för alla pengar... Sen kan man ju verkligen fråga sig vilka spelare som vill gå till Öis i dagsläget.

Vidare rapporteras det om kalabalik inifrån leden bland de få supportrar som fortfarande finns kvar och går på matcherna. Det råder full spittring i leden, och bland annat ska en ledare för en suppoerterfalang ha blivit så svårt misshandlad av en annan supportergruppering att denne nu inte vågar gå på matcherna längre.

Den ökända gruppen "klanen" eller "clownen" som de ibland kallas, härjar fritt på matcherna. Oftast både fulla och påtända. Härligt.

Det talas nu om att ena grupperingarna till nästa år, och att man då sneglat åt blåvitt håll för att genomföra ett projekt liknande årets LM4-aktion. Vi får se hur det går med den saken.

En sak är säker iaf, det skall bli riktigt spännande att följa Öis i år, både på och utanför planen.

Kent Brockman sa...

Fascinerande hur de år efter år klarar av att driva föreningen med gigantiska negativa resultat. Det måste vara något sjukt i den rödblå sörjan.

Man undrar hur länge de klarar av att ducka för elitlicensspöket. De rika gubbarna har ju ett flertal gånger uttryckt att det får vara slut på dumpandet av pengar ner i det svarta hålet.

Att tro att förstärkning med 2-3 spelare räcker ligger på samma nivå som att säga att man "sambalirar" fotboll när liret är sidledspass i backlinjen och samban är ett brasilianskt träben i samma backlinje.

Anonym sa...

Bra Juho!

Ja, hur man kan missköta en förening som Örgrye gör är obegripligt. Egentligen finns det bara en sak att göra: Ta ett skitår eller två, börja om från scratch och sluta med de här halvmesyrssatsningarna.

Föreningen kan inte fortsätta att hålla liv i en förening genom spelarförsäljningar och givmilda plånböcker utifrån.

Anonym sa...

Låt dom fortsätta!!!!

Ett par år till så konkar dom och vi slipper dom för gott!

:)