2008-01-29

Även solen har fläckar

Så har då dagen kommit. Den dag jag aldrig trodde skulle komma, nämligen den dag vår sportchef och store ledare yttrar förlorarfrasen nummer 1:”….det tror jag inte är så bra för svensk fotboll.” Orden yttrade han tydligen i samband med en enkät (vet ej vilken) om det blivit svårare att värva spelare inom Sverige. ”..bra för svensk fotboll” och systerfrasen ”inte bra/hot mot svensk fotboll” är en förlorarfras som enbart används av dåliga förlorare när de förlorat mot ett försvarsstarkt lag, inte lyckats med sina nyförvärv och när andra vettiga argument tryter.

Jag tror inte att det är fel att fler klubbar i Sverige lärt sig att ta betalt. Det gör att transferpengar sprider sig ned i seriesystemen och inte enbart stannar i toppen (vilket borde tilltala en man med vänstervärderingar som Håkan Mild). Toppklubbarna värvar av konkurrenter och Superettaklubbar. Mitten/bottenklubbar värvar av Superettaklubbar och lägre divisioner och transfersummorna höjs generellt vilket gör att pengarna sipprar ned i fickorna även till klubbar i div 2-5 där den största delen av ungdomsverksamheten bedrivs. Att talanger blir dyrare gör även att man måste bli mer noggrann i scoutingen, färre spelare värvas vilket gör att fler spelar A-lagsfotboll i lägre divisioner istället för att spela U-matcher och B-lagsmatcher mot Elfsborgs U-trupp 5 gånger om året.

Den som klandrar mindre klubbar för att de inte rear ut sin talanger till konkurrenter i Allsvenskan har jag liten förståelse för. Idag kan även spelare från mindre klubbar gå direkt till utlandet utan att passera någon toppklubb, dags att toppklubbarna noterar och anpassar sig efter det istället för att gnälla.

Inga kommentarer: