2008-01-11

Våga vägra Champions League!

Varför skall svenska lag envisas med att ha som främsta mål att försöka kvala till de europeiska cupernas gruppspel? Vi vet alla hur kallt det är när Allsvenskan slutat, hur dåliga planerna är och hur ett cupspel med tävlingsmatcher förstör den viktiga försäsongsträningen. Om vi inte visste det så har vi påmints om det av våra upplysta mediakanaler när Royal League debatterats. Dessutom är publikintresset för europeiskt cupspel i Sverige mycket lågt, det är mindre folk på en europeisk cupmatch än på en Allsvensk match. Tänk om vi kvalar in och hamnar i en CL-grupp med Shaktar Donetsk, Maccabi Haifa och Dinamo Bukarest. Lag som vi skall möta när novembermodden är som allra kallast och blötast på en Monster Jam-uppkörd matta. Nej fy fan!

Dessutom blir det ett sådant fokus på de där kvalmatcherna mot något öststatsgäng eller ölfryntliga irländare. De svenska lag som försökt på senare år har breddat trupper, ökat kostnaderna med dyra nyförvärv, haft CL-kval som viktigaste mål, lagt om träningen och blajat på om allt möjligt. Sedan åker de ut med en neslig 1-2 förlust eller med dunder och brak med autografblocket i hand mot något kändare gäng och hamnar femma i Allsvenskan. Går man vidare till gruppspel skall man tydligen vara jättenöjd med det, vilket känns lite Europasnack à la MFF.

Nu när Blåvitt kommit på grön kvist igen finns ingen anledning att vara med bara för pengarnas skull. Blåvitt skall ändå inte ta på sig spenderbyxorna säger man. Tänk vad iskallt om Håkan Mild säger att: - Blåvitt har Champions League i andra hand för Blåvitt spelar inte för pengars skull utan för äran att vara bäst i Sverige. Vidare fortsätter han: - Skall man vara bäst krävs det rejält fokus på Allsvenskan i första hand, det allra finaste vi har i fotbollssverige.

Jag hoppar inte på hysterin kring CL-kvalet och till skillnad från många så tycker jag inte att man skall toksatsa i syfte ”att klara ett CL-kval”. Det är nästan i klass med att investera för att stärka varumärket. Värva så att vi vinner Allsvenskan och ha SM-guld som främsta mål. Går vi vidare till CL så gör vi, å de’ vore la sköj med lite grädde på moset men världen går inte under för det. Det gör den däremot om vi inte vinner Allsvenskan igen pga någon superchock- CL-satsning.

1 kommentar:

Pentito sa...

Håller med till fullo Siwert. Väl rutet broder