2007-12-16

Folkstyre

Är det något vi i västvärlden får indoktrinerat sedan barnsben, alldeles oavsett kultur, religion eller etnisk bakgrund så är det ju demokratins okränkbarhet. Det är något vi skall kämpa för, dö för. Faktum är att ondska allt mer har blivit synonymt med odemokratisk. Nazism är tex odemokratiskt därför ont och därför kan Säpo skippa lite av den där integriteten för de med nazistiska åsikter. Inte mig emot egentligen, men sedan när är demokrati idealet? Behöver vi mer eller mindre demokrati i världen egentligen? Hitler vann ju faktiskt ett val för att knyta an till exemplet ovan. Men det är inte därför jag börjar ifrågasätta den. Det har varit en konferens om klimatförändringarna på Bali. Alla vet vad som behöver göras, varför det behöver göras och att det är bråttom. Det är inget snack om saken men lik förbannat kan man inte ens enas om något så banalt som en bindande överrenskommelse. Skippar man alla svepskäl så är orsaken enkel till detta. Folk vill bli omvalda. Klimatfrågan medför en rad, till en början impopulära beslut och om politiker fattar dessa, så riskerar dom att förlora makten. Personlig makt går alltså före planetens väl och ve samt miljoner människors liv. Varför krigar dom i Irak nu igen? Idag känns inte ens i demokratins namn som någon särskilt bra anledning.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Faen,ni skriver alltid så bra. Och ingen kommenterar...

Jag har inget direkt att skriva, men iaf.

Fortsätt skriva.

Siwert Band sa...

"Många typer av styrelseformer har prövats och kommer att prövas i denna värld av synd och bedrövelse. Ingen påstår att demokrati är perfekt eller allsmäktigt. Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla de övriga formerna som prövats genom tiderna."
Winston Churchill

Anonym sa...

Jag undrar om det inte på sätt och vis är tur att Kina inte är en demokrati - ifall "vi" bara lyckas få med Kinas ledare på klimattåget.

Bör vara lättare att övertyga ett fåtal som redan har det jävligt bra, än att övertala en miljard vanligt folk som inte lika gärna offrar personlig livskvalitet (reell eller upplevd) för abstrakta klimathot. En miljard penga- och konsumtionskåta kineser låter inte nyttigt för vår planet.

Cyniskt, javisst...

Anonym sa...

inte fan har vi demokrati. inte är det folkets vilja som styr.
första prioritet för de styrande klasserna är alltid att fortsätta vara de styrande klasserna.

För övrigt anser jag att Grogg bör hyllas.

Anonym sa...

ps Kriget i Irak har väl aldrig handlat om demokrati? Olja någon? bland annat.

Bruce Banner sa...

Jag kan normalt sett hålla med Churchill om att demokrati är det minst dåliga styrelseskicket vi testat.

Men samtidigt är jag pessimist vad gäller miljöfrågan och kan inte så några andra hållbara lösningar på klimatfrågan än en kraftig försvagning av demokratin. Vare sig det sker som en pakt bland maktens män utom folkets kontroll och inflytande eller på annat sätt. Jag tror helt enkelt inte att miljö och demokrativurmandet är kompatibla. I förlängningen låter det förmodligen som en misstro till människan, men det det är snarare en misstro till makten som fenomen och institution. Ju äldre jag blir, desto mer anarkistisk blir jag.

Politik är att vilja
(Olof Palme)
Vilja är att vilja ha makt
(J-P Sartre)

Röd Guling sa...

Mycket bra, Bruce.