2007-12-13

Polisens fotbollsbevakning – mödan värd?

Nu börjar det årliga tjötet om notan för polisens fotbollsbevakning komma upp. Enligt Polisens egna uppgifter så kostade bevakningen i samband med fotbollsmatcher 10-15 mkr i Stockholms län. Enligt färska uppgifter i GP kostade den 40 mkr för hela landet. Totalbudgeten för Stockholms Läns polis är 4,3 miljarder (2008). Fotbollsbevakningen i Sthlms län utgör alltså ca 3,5 promille av budgeten. Med tanke på mediaståhejet och politikergnället så är det en förvånansvärt låg siffra.

Tyvärr är Polisens budget och årsredovisning inte någon större hjälp till att utläsa vad som kostar vad utan man får leta vidare på webplatsen efter lite lösryckta rapporter för att jämföra kostnader för olika sorters polisarbete. Exempelvis kostade årets Salem-demonstrationer 6 mkr. Om jag inte minns fel så kostade polisinsatserna under Göran Perssons förintelsekonferens 50 mkr, innan valet 2006 fick SÄPO 21 mkr extra till livvaktsskydd bara för två månader under hösten och årligen kostar livvakter för Regering och Riksdag över 280 mkr årligen, bara för att ha något att jämföra med.

Naturligtvis är dessa 40 mkr som går till fotbollsbevakning 40 mkr som kunde använts till annat istället. Däremot ifrågasätter jag den dyra taktiken att ha ständig bevakning hela matchdagen av gäng som stämmer träff för att slåss. Den taktiken med flertalet piketbilar, helikoptrar och annat tycker jag att man kan spara in, eftersom de som drabbas av våldet är sådana som faktiskt är med på detta frivilligt. Bevakningsresurserna krävs vid arenan och längs kollektivtrafiken till och från arenan så att vi som bara vill se på match kan ta oss dit, se på matchen och ta oss därifrån trygga. Ibland har jag fått känslan av att de slagsmål som uppstått vid arenan uppkommit därför att våldsverkarna fösts dit av polisen och inte fått chansen att slåss innan match någon mil från arenan. Då uppstår ett tryck som förvärrar läget för oss fredliga åskådare och de stackars Kling& Klang som skall mota folk vid arenan.

Det må vara ett cyniskt förhållningssätt, men folk som har som hobby att slå varandra är inte mödan värd att ha full bevakning på under matchdagarna. Det kostar för mycket i förhållande till nyttan, se till att vi andra är trygga till, på och från arenan istället. Krydda det med att stänga akutmottagningarna för kända våldsverkare på matchdagen så slipper vi sjukvårdskostnaderna också.

Ännu inte ett löpsteg sedan oktober.

3 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Å andra sidan är argumentet "har man gett sig in i leken..." inte så jävla effektivt till Janne och Sivan när dom nyss förlorat sin yngste son. Eller för den delen till familjen Deogan.

Jag tycker snarare att dom borde dra in på polisbevakningen för de som reser till matchen enbart för att se matchen, som samarbetar med ordningsmakten och talar om i god tid hur många man är, var man skall vara innan matchen och när man planerar att anlända dit. 7 bussar från Änglarna kostar i bevakning helt orimliga pengar idag och får sin rörelsefrihet starkt begränsad PÅ GRUND AV att man samarbetar med polisen. Det är både kränkande och oförsvarligt dyrt.

Anonym sa...

Är väl iofs svårt att säga om det är lugnt i de 7 bussarna pga av att det är 7 bussar fulla av lugna killar och tjejer eller pga att polisen är där.

Lugna dagar på Änglarna-resor kan ju lika gärna ses som bevis på nyttan av polisinsatsen som tvärtom.

Anonym sa...

Janne och Sivan som förlorar sin yngste son i en lavin för att han åker offpist när varningsflaggorna står som spön i backen tycker inte heller det är så kul.

Eller Conny Plask som förlorar sin son i en singelolycka pga rattfylla.

Hade huliganproblemet varit enkelt hade det varit löst. Förmodligen löser det sig om föräldrar inser att det är kärlek deras barn mest behöver. Och en åthutning emellanåt.