2007-12-11

Aktuell debatt

Dags att ge mig in i matdebatten igen efter att ha hållit mig borta sedan kvasidebatten om färskpressad juice som blossade upp ett tag. Naturligtvis är det fusket med ICA’s köttfärs som är anledningen. Men om ni köper köttfärs för 29,90 och 39,90 kr/kilot vad väntar ni er egentligen? Prima, nymalda köttråvaror? Billigaste köttråvaran av någorlunda kvalitet kanske går på 60 kr/kilot, då fattar ni själva. Nu kommer ICA lösa problemet med ompackande handlare genom att centralpacka allt kött i Västerås som de sedan kör runt landet i lastbil, knappas miljövänligt.

Ett rimligt lägsta pris för köttfärsen hade kanske varit 79,90 idag. Men vi konsumenter jagar låga priser och då blir det lätt att det fuskas. Det är åt h-vete med fusket men någon gång måste vi komma ihåg att vi får vad vi betalar för. Oavsett om vi köper en billig flygstol för 199 spänn till London eller köttfärs för 29,90. Några av er som ibland tittar in på den här bloggen handlar kanske byxor för tusentals kronor eftersom ”kvalitet och märke får kosta” men i matbutiken jagas billig mat trots oklara ursprung, och då gäller det sådant vi stoppar i oss för att vi skall överleva. Jag fattar inte riktigt det där.

Det som är lumpnast är inte att de säljer köttfärs med utgånget datum, utan att de gör det utan att sänka priset. Jag kräver inte att de tar bort köttfärsen från hyllorna och kasserar den (vilket myndigheterna dock gör) för det finns köpare även till utgången köttfärs, speciellt med tanke på att datumreglerna är stränga i överkant. Min farfar var en extraprisjägare och prutare av Guds nåde när han levde. Han skulle blivit djupt upprörd över att han inte ens hade givits chansen att göra en bra affär på utgången köttfärs. Eftersom han ofta stekte upp den direkt när han kom hem var riskerna ytterst små för matförgiftning och står originaldatumet på kan man själv göra en bedömning. Datumen idag är nämligen satta så snävt att köttfärsen även skall klara en normtransport till hemmet utan kyla och minst ytterligare 1-2 dagar i kylen hemma efter datumet på förpackningen.

Å andra sidan är myndigheternas tilltro till medborgarnas egna bedömningar obefintliga, men det är värt en egen bloggpost.

Inga kommentarer: