2007-12-19

Varning på tåg

I mitt jobb har jag den något tvivelaktiga förmånen att ofta resa med tåg. Jag åker nog 80 mil fjärrtåg i veckan i snitt. Det innebär att jag ofta redan när jag kliver på tåget kan avgöra om det skall bli en behaglig resa eller inte. Här är bara några klara störningsmoment på en tågresa:

Äntligen konferens!
I gången står ett gäng kvinnor med rullväskor och försöker ostrukturerat hitta sina platser, några har alltid hamnat i fel vagn. Sedan sitter de och pratar högljutt om den kommande konferensen och skvallrar om kolleger. Gälla skratt och prat i munnen på varandra förstör varje möjlighet till sovstund även på tidiga morgontåg. I ett hörn sitter två av kvinnorna och pratar igenom sina respektive skilsmässor. Varningstecken: Kvinnliga pedagoger

Weekend i storstan
Medhavda vindunkar, matsäck och för mycket parfym. Nu skall medelålders kompisgänget från Fritsla till storsta’n på teater och musikal. Vinet intas och ljudet når nivåer som får Elfsborgs klack att rodna av avund. Varningstecken: Mindre grupper som kliver på i mellanstor ort med nästan oanvänd rullväska.

Ung man i karriären

Pissniss-Johan har varit och besökt kunder. I mobiltelefonen avrapporteras högljutt alla problem och kontraktsmöjligheter till närmaste chef. Mellan de ideliga telefonavbrotten blir hela vagnen varse om att kunden tycker att Pelle Persson är kass som projektledare, men Arvid på Företag Y är inte alls omöjlig att sälja in lite extra lösningar på. Hög koncentration av affärsklyschor som synergier, committad, AP och deal. Varningstecken: 30-åring i kostym med datorväska.

Skrytmannen
Företagar-Christer har tagit hem ett kontrakt och firar med att dricka starköl han köper på tåget. Högljudda rapporter till någon underlydande på mobilen där vi får veta hur många hundratusen Christer tjänar på affären, kryddat med en och annan ölrap. Toalettbesöken blir allt tätare och på slutet kommer några rejäla ölrökare som sprider sig över vagnen. Varningstecken: Ensam, något överviktig man i 55-årsåldern med illasittande kavaj

Eftersnack
Mässan är slut och gubbgänget snackar igenom gårdagens mutmiddag på lokala danshaket. En och annan fräckis ackompanjeras av bullrande skratt och mycket trakasserande av den unge kille i gänget som faktiskt fick sova borta kvällen före. Till detta dricks sista resterna av ölinköpen och minibaren upp. Varningstecken: Brokig skara män med firmajackor

Helg hos farmor
Familjen skall besöka farmor. Två barnvagnar och 6 väskor fyller med råge upp bagageplatserna i vagnen. Tre barn springer ohejdat fram och tillbaka och ramlar och slår sig med jämna mellanrum vilket markeras av högljudd gråt. Alltmedan föräldrarna pratar i mobil. Varningstecken: Gissa?

Skall man åka med tysta, hänsynstagande resenärsproffs är det tidig morgonavgång på måndagar som gäller. Då är det vana pendlare som inte stör sina medresenärer mer än med trevliga, lågmälda samtal. Dessa vänder allt som oftast tillbaka på torsdagar (efter 17.00).

Folks matvanor på tåg är värt ett eget inlägg. Jäklar vad vissa saker stinker både före, under och efter själva intagandet av livsmedlet.

1 kommentar:

Juho Hemmola sa...

Helt enkelt strålande, käre bror.
Så sann, så sann.