2007-12-02

Nya europacupformat 2009 - del 1

Något som inte fått så mycket uppmärksamhet, i princip ingen alls, i svensk media sista dagarna är det nya formatet för kvalet till Champions League och för UEFA-cupen som kommer gälla från år 2009 och åtminstone till 2012. Formatändringar som i allra högsta grad påverkar de svenska lagens förutsättningar och som gör att nästa års svenska mästartitel kan bli än mer viktig än tidigare.
Det är UEFA-presidenten Michael Platini som kämpat för dessa ändringar med målet att gynna de mindre ländernas möjligheter att ta sig till det prestigefyllda CL-gruppspelet än tidigare utan att för den skull göra de stora länderna och G14-gruppen så sura att de får för sig att hoppa av och bilda en egen utbrytartävling.

I fredags hölls så ett möte i UEFA:s exekutivkommitté som spikade hur de europeiska cupformaten skall se ut från 2009 till 2012 och då Platini fick igenom sina huvudtankar blir det alltså en hel del nytt som Grogg nu skall försöka klargöra för er. Eftersom denna post riskerar att bli lång, och möjligen komplex, kan det vara läge för en sammanfattning av de viktigaste punkterna.

Champions League
1. Fortsatt gruppspel med 32 lag (8 grupper x 4 lag) och sedan klassiskt cupformat med utslagsmatcher, och där 3-orna i grupperna fortsätter till UEFA-cupens cup-del.
2. 22 lag direktkvalificerade till gruppspelet istället för nuvarande 16.
3. Två skilda kvalvägar till CL-gruppspelet. En där de 40 mästarna i länderna rankade från plats 13 och nedåt gör upp om 5 platser över 3 kvalrundor. En annan där "det bäst placerade laget som inte fått en direktplats i gruppspelet" från de 15 bästa länderna gör upp om 5 platser.
Därmed får man enligt ovan 22 + 5+ 5 = 32 platser i gruppspelet.

Intertoto-cupen
Intertoto-cupen läggs ned. Men för att småländerna ändå skall få ut lika många lag i spel blir det därmed en del förändringar även i UEFA-cupen.

UEFA-cupen
1. Nytt format igen. Gruppspelet kommer bestå av 48 lag, 12 grupper med 4 i varje (idag är det 40 lag, 8 grupper x 5 lag). De två bästa går vidare och får sällskap av de 8 treorna från CL-gruppspelet vilket ger 32 lag till klassiskt cupspel med utslagsmatcher.
2. Den nuvarande första cuprundan, efter kvalet men innan gruppspelet, blir istället en del av kvalspelet. Dessutom kommer UEFA-cupkvalet bestå av 37 fler lag än tidigare för att få med alla lag som tidigare skulle fått spela intertotocupen. Kvalspelet kommer därmed bestå av 4 omgångar.
3. Förlorarna i CL-kvalets andra runda och tredje rundor (gäller båda kvalvägarna till CL) får en plats i UEFA-cupens sista kvalomgång respektive i UEFA-cupens gruppspelsfas.

UEFA-kvalet kommer genomföras från mitten av Juni till slutet av Augusti, CL-kvalet från mitten av Juli till slutet av Augusti. De båda gruppspeletn från mitten av september till mitten av december. Utslagningsfaserna drar igång i mitten av februari året därpå.

Vilka lag/nationer som går in i vilken runda till UEFA-kvalet är lite för komplext för att få med här, hur det kommer fungera för svensk del redogör jag för längre ned.

Grogg kommenterar
Förändringen i punkt 2 under CL avser lag från de stora nationerna som tidigare gått in i sista kvalomgång och nu slipper det, t.ex. Sevilla och Liverpool. En eftergift som Platini fick ge till storländerna för att få igenom sina övriga tankar.
Likaledes lade han tidigare ett förslag om att de stora länderna skulle reservera en av deras CL-platser till deras nationella cupvinnare. Även detta verkar ha varit ett förslag som bara var en del av spelet kring utformningen eftersom han drog tillbaka det tidigt och fick det att se ut som en eftergift (de stora lagen/länderna/G14 var rejält skeptiska till den idén).

På det stora hela ger vi Groggare en ryggdunk till herr Platini, den speciella kvalvägen för mindre länders mästare kommer gynna svenska lags chanser att ta sig till CL. Svenska mästarna kommer också ha något enklare att få fler europamatcher då det enbart är när man åker ur i CL-kvalomgång ett som man inte får fortsätta i UEFA-cupen.

Hela det officiella dokumentet som behandlar förändringarna finns här.

Men hur påverkar detta de svenska lagen?
Ja, det enklaste är givetvis att ta ett exempel och utgå från vad som hänt om det nya systemet gällt redan för årets cupspel, säsongen 2007 istället för först år 2009.
Förutsättningarna är att vi för årets kval var rankade som 26:e nation. Alla länder (undantaget Lichtenstein, San Marino och Andorra som alla specialbehandlas) upp till plats 16 har lika många lag med, mästarna i CL-kvalet; cupvinnare och 2 lag till i UEFA-kvalet, det är bara frågan om i vilka kvalrundor de olika lagen går in.

Champions League-kvalet - Ellos IF
Hur hade de det i år?
Jo, de gick in i kvalomgång 1. Där var de seedade i lottningen och slog ut Linfield Belfast från Nordirland. I kvalomgång 2 var de oseedade men slog ut ungerska mästarna Debrecen. I sista kvalomgången var de självfallet också oseedade, de fick möta Valencia och åkte ur med buller och bång. De enda "lätta" laget de kunnat få i denna runda var finska Tampere som skrällt mot Levski Sofia i omgången innan, bland övriga möjliga motståndare fanns namn såsom Liverpool, Arsenal, Sevilla, Benfica, Ajax, Werder Bremen och Lazio.

Hur skulle det blivit med det nya systemet?
Ellos hade alltså fått spela i den nyskapade kvalvägen som består av mästarna från länderna rankade sämre än 12:a.
Denna består av 3 rundor samt, om man skall vara petig, ett förkval där mästarna från de absolut sämst rankade länderna (Färöarna, Luxemburg, Montenegro, Malta, Andorra och San Marino) gör upp om tre platser i kvalomgång ett.
I kvalomgång 1 skulle går alla lag in från länderna rankade 16 och sämre. Elfsborg skulle blivit seedade och som värst fått möta ett lag från en nation kring 30-strecket på rankingen. Kanske Kaunas från Litauen, kanske Tiraspol från Moldavien, men lika sannolikt Dudelange från Luxemburg eller varför inte Linfield Belfast som man ju faktiskt fick.
I kvalomgång 2 finns 20 lag, 17 lag som segrat i omgång 1, inklusive Elfsborg, samt mästarna från länderna 13-15. Sannolikt skulle Elfsborgs ranking inte räcka till att bli seedade varför man skulle kunna få möta Dynamo Kiev, Sparta Prag, Fenerebache eller Rosenborg, eller polska Zagleibie Lubin.
En nyhet som ju inträder här är att torskar man så får man flytta sig till UEFA-cupens fjärde och sista kvalomgång. Hade Elfsborg förlorat mot Debrecen i år i motsvarande omgång hade deras europaäventyr varit över.
I kvalomgång 3 är det så klart bara 10 lag kvar, tio som lär vara rätt bra och som gör upp om fem platser i CL:s gruppspel. Strikt rankingmässigt skulle det vara:
Dynamo Kiev, Sparta Prag, Fenerebache, Zürich, Levski Sofia, Beitar Jerusalem, Rosenborg, FC Salzburg, Röda Sjtärnan och Zagleibie Lubin.
Det blir ingen lätt match men att det är bättre att få något av de lagen än Valencia, eller Juventus som DIF fick härom året, torde väl vara ganska givet?

UEFA-cupkvalet
Vilka motståndare de svenska lagen haft i år är lätt att leta upp på internet om man vill. Vad gäller hur det blivit med det nya systemet konstaterar vi att
* Fair Play-platserna finns kvar och går in i kvalomgång 1, så där hade Häcken fått plats.
* Hammarby tar plats som "nationstrea" (tidigare Intertotoplatsen) och skulle därmed få börjat i kvalrunda 1, seedade och med en garanterat lätt lottning då det bara är nationstreor från länderna 22 och nedåt, samt nationstvåor från länderna 35 och nedåt, som är med här.
* AIK som nationstvåa tar plats i kvalrunda 2 Ganska säkert seedade, utöver vinnarna i runda 1 finns då bland de möjliga motståndarna cupvinnarna samt nationstvåorna från länder kring 30-sträcket och nedåt på rankingen.
* Helsingborg som cupvinnare har en direktplats i kvalrunda 3, så cupen har högre status än 2:a-platsen i allsvenskan så sätt med den ranking Sverige har idag. Om svenska lag blir seedade i denna omgång är tveksamt med nuvarande ranking, men det kan eventuellt ske. Blir man inte det finns en del bra lag man kan ha otur att få möta eftersom de stora länderna har såpass många platser.

Grogg kommenterar
Det är tveksamt om man egentligen vill ha nån av Fair Play-platserna, då det är fel lag som brukar få dem ur ett rankingperspektiv. Vad gäller UEFA-koefficienten som bestämmer antalet platser till varje nation i cuperna och när respektive lag går in i kvalturneringarna så divideras den inspelade poängsumman med antalet lag man har i europaspel innevarande år. Med andra ord behöver ett eventuellt bonuslag, prestera bättre än snittet för de övriga lagen för att faktiskt bidra till rankingen. Eftersom Fair Play-vinnarna i allmänhet är lag som inte har någon större chans att knipa poäng i europaspelet, såsom årets svenska deltagare - superettanlaget BK Häcken, försämras därmed landets UEFA-koefficient.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett sånt här jävla bra inlägg ska få en kommentar. Puss Juho!