2007-12-02

Nya europacupformat 2009 - del 2

En liten fortsättning på föregående bloggpost.

Hur påverkar det här antalet europacup-platser för de största ligorna? Får de färre platser men med fler lag direktkvalificerade?

För topp 3, dvs Spanien England och Italien, så kan man inte ta ifrån dem nånting utan att G14 blir arga. De har lika många lag möjliga till CL som tidigare, fyra stycken.
* Det positiva för dem är att deras nationstrea slipper kvala utan går direkt till gruppspelet. De har mest varit irriterade på kvalet eftersom det är så jobbigt att åka till Borås eller nån annan underutvecklad småstad i öst och spela kvalmatch i augusti, de åker hellre på vänskaps/pr-turne i Asien eller USA och håvar in stora pengar.

Deras nationsfyror får dock fortfarande kvala, men motståndet för dem blir lite hårdare nu då de ju har en egen kvalväg för de stora nationernas "icke-mästare". De som omfattas av den kvalvägen är ju ett lag/nation från de 15 första länderna, dvs deras bästa lag som inte redan är direktkvalificerat. För Spanien, England och Italien är det ligafyran, för nästa tre länder på rankingen (just nu Frankrike, Tyskland, Portugal) är det ligatrean och för länderna 7-15 är det ligatvåan.
Länderna 6-15 spelar först en kvalomgång och de 5 segrarna där möter lagen från länderna 1-5 i den avgörande kvalrundan.

I år hade det, som exempel, alltså inneburit för spansk del att Sevilla som ligatrea hade sluppit besegra AEK Athen utan direkt fått en gruppspelsplats. Valencia däremot som fyra hade fått kvala men inte längre mot enkelt svenskt motstånd.
Om vi utgår från att de 5 lagen från länderna 6-10 slår ut de från länderna 11-15 i första kvalomgången, och de seedar som de brukar, så hade den andra lottats med seedade:
Valencia, Arsenal, Werder Bremen, Benfica, Ajax
mot oseedade
Lazio, Toulouse, AEK Athen, Spartak Mosva, Steaua Bucarest

Så det blir lite svårare matcher än att bara åka till Borås.

Vidare har förvisso de 8 högst rankade länderna också förlorat sin intertoto-plats utan att få en till plats i UEFA-cupen så de får ett färre lag än tidigare totalt sett i europapspel. Fast i de länderna har intertoto-spel sällan varit så attraktivt ändå.

De som förlorar mest på nyordningen bör vara länderna rankade 7-10, som redan hade sina mästare direktkvalificerade till gruppspelet i Champions League men vars ligatvåor nu är garanterade riktigt svårt motstånd om de skall kunna kvala in där de tidigare istället kunde komma undan med ett mindre lands mästare.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Applåder!

Tung genomgång där. Bra jobbat.

Det är ju inget man kommer komma ihåg sådär på rak arm, men bra att få uppspaltat för sig och kunna gå tillbaka och läsa på när Blåvitt vinner CL nästa år...

Siwert Band sa...

Kanonbra! Dessutom en ny ordning som ser ut att gynna svensk fotbollschanser i Europa snabbt. En av mina största favoriter på fotbollsplanen, Platini, är på väg att bli det vid sidan av också.

Anonym sa...

Undra när Lennart Johanssons fan-club på kvällstidningarna skriver någonting om detta?

Anonym sa...

Kan bara instämma i berömmet!
Riktigt bra genomgång. Tack för den.

Siwert Band sa...

mondoran: Inte kommer man att spilla sås på Lennarts slips i kvällstidningarna. Han kommer ju från enkla förhållanden och har rötterna i folkhemmet. Då kan man komma undan med mycket.

Bruce Banner sa...

Très bien Monsieur Hemmolat.

Juho Hemmola sa...

Tackar för alla uppskattande ord.

mondoran: Säger som broder Siwert. De kommer säkert uppmärksamma förändringarna nån dag med nyhetstorka, och när Laul hoppat färdigt i sängarna i Lugano, men att på något sätt skriva illa om Johansson det låter sig inte göras.
I efterhand blir det allt mer underligt varför vi pumpades med heja Johansson-röster inför senaste UEFA-presidentvalet. Visst är han svensk men Platini verkar ju mer vara positiv till de små länderna.