2007-07-03

Har man råd att satsa långsiktigt?

De flesta av oss verkar hyfsat tillfreds med att det kan bli ett mellanår i år för Blåvitt. Ett år där våra unga spelare kan utvecklas utan onödigt stor press för att vi sedan kan nå framgångar nästa år. Frågan är om vi har råd med det. Förra säsongen tappade Blåvitt 16% av sponsorintäkterna jämfört med föregående år och insatta personer pekar på att det främst rör sig om uteblivna placeringsbonusar, av vilka flera redan vid en fjärdeplats hade fallit ut. Lägg därtill att det blir färre lukrativa TV-matcher om man ligger i mittenriket och missad chans till Royal League (om den får fortsätta). Även sponsorer kan vid flera år i mittenriket börja sänka ersättningsnivåerna för samma exponering. Det kostar väldigt mycket ekonomiskt att inte komma bra till sportsligt. ”Nästa år då jävlar, har vi inte råd med så länge.

Vi kan möjligen överleva ett mellanår till, men knappast fler om Blåvitt skall vara bland de tre toppklubbarna i Sverige. Då får vi inrikta oss på att vara ett lag för mittenriket i den skiktade ekonomiska Allsvenska som särskilt Stockholmsklubbarna driver på utvecklingen mot. Då kommer vi inte att ha råd att behålla våra spelare och möjligheterna att köpa in ersättare begränsas av de ekonomiska ramarna. Nästa år kan det därför vara värt att kissa i byxorna så att vi får råd att köpa nya byxor.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Antalet TV-matcher beror på var resp. lag har sitt hemvist.

1.Stockholm=Mycket exponering

2.Skåne=Viss exponering

3.Övriga= Exponering i samband med möte med lag från kategori 1, under förutsättning att ett katergori 1-lag ej samtidigt möter ett annat kategori 1-lag eller kategori 2 lag.

Anonym sa...

Visst är det övervikt för Stockholmslagen i TV4, men de låg högt upp i tabellen förra året. Stockholmfixeringen finns men skall inte överdrivas, det är mest insnöade göteborgare som gör det. Den delen av göteborgsbefolkningen tillhör väl inte vi?

Bruce Banner sa...

Stockholmsfixeringen är väl även ett resultat av geografisk placering? Mindre väg väg för TV-team och färre hotellnätter och traktamenten för Ekwall.

Anonym sa...

"de flesta av oss", tala för dig själv, jag känner ingen som ens tar pajasbegreppet mellanår i sin mun.

Bruce Banner sa...

anonym:
Du tyckte att ett blåvitt guld var troligt inför säsongen i år?

Frankie har rätt i att alla titellösa år egentligen bör anses vara mellanår i efterhand för en klubb som IFK Göteborg.

Men det är rätt ovanligt att man redan på förhand ser säsongen som en del i en satsning som skall bära frukt längre fram. 2003 var det ingen som varken trodde på eller krävde guld på förhand. Det var ett mellanår. I år är förutsättningarna likartade.

Studiomannen sa...

Eftersom jag jobbar på rätt många matcher vet jag en del besked. Oräknat PPV (som ju är överallt) gäller följande: Canal+ har första tjing. TV4 därnäst. Delvis kan man säga att polisen har en del att säga till om eftersom de ogärna lägger en högriskmatch en lördag. Tänk att man redan nu innan serien är avslutad börjar grunna på nästa års TV-tablå. Hetsen kring Sthlmsderby och Skånederbyt MFF-HIF är mycket större än Gbg-derbyt numera. Kvaliteten och tabellplaceringen har självklart betydelse. Hade TV sänt lika mycket 1996 och bakåt hade horder av folk skrivit och klagat och sagt att "det för fan bara var Blåvitt på TV". Jämför hockeyn. Frölunda gjorde en skitsäsong. Det var flera planerade "Veckans Match" i C+ som ändrades till andra matcher istället från Scandinavium.

Jag har förståelse för hur kanalerna resonerar. Men JAG vill för fan se t ex Gefle-Blåvitt. Och jag ser hellre TFF-Örebro än ännu ett derby på Råsunda. Lätt.