2005-10-05

Ralf Edström - "Difs guld, dåligt för svensk fotboll"

Att gnälla på sportjournalister är enkelt. Jag har gjort det så ofta att jag kunde gjort karriär i ämnet. Vi supportrar anklagar dom ofta för att vara lögnaktiga skitstövlar som hatar Blåvitt. Om dom kritiserar oss det vill säga, annars är allt hunky dory. Den här texten var från början tänkt som ett försvarstal till svenska sportjournalister ety dom tvingas jobba med den yrkesgrupp som är dom klart värsta lögnaktiga skitstövlarna som finns i vårt avlånga land det vill säga allsvenska sportchefer, ordföranden och klubbdirektörer. Listan på lögner i offentlighetens ljus är ganska lång. Ta tex Hasse Borgs "klart att vi har nyförvärv klara till nästa säsong, men vilka säger jag inte nu" eller varför inte "Jesper var bara inne och hämtade Iron Maiden biljetter" och "Ijeh finns i vårat lönespann". Tänk då på hur mycket dom måste ljuga och bedra i det tysta. Men efter en artikel på fotbolldirekt.com tycker jag ändå att kritiken mot journalisterna är klart befogad. Dom gör det alldeles för enkelt för sig. Får man uppgifter om att Kim Källström är klar för Elfsborg (hej Robert Laul), borde man instinktivt i stället för att skriva artikeln, ta reda på vem som lagt ut rökridån och varför. I fotbolldirekts artikel har man antagligen varit sugna på kora Dif som svenska mästare redan nu och för att försäkra sig, har man därför indirekt velat konstatera att även om så inte blir fallet, så är Dif och Dif allena dom värdiga svenska mästarna. Oavsett hur det slutar efter omgång 26. Jag är inte säker på hur och i vilken ordning citaten från Ralf Edström och Bosse Pettersson har kommit till, men jag har mina aningar...Rubriken idag är indirekt sanningsenlig. Den är inte tagen ordagrann, men kommer från en paneldebatt i radiosporten efter Thun-MFF om allsvenskans status och hur man återigen skall kunna hävda sig ute i Europa på klubblagsnivå. Med i debatten fanns även Bosse Pettersson och Mats Härd. Det var verkligen snillen spekulerar... Ralf hävdade bland annat att Blåvitt var på rätt väg med att satsa på egna ungdomar i stället för gamla medelmåttor och utlänningar. Han hoppades att fler klubbar följde Blåvitts exempel och att den kontuinitet som medför en satsning på egna, unga och hungriga spelare, i längden kommer ge resultat i de europeiska cuperna. Med andra ord tycker Ralf Edström att Difs SM-guld är en fara för svensk fotboll.

Vad tyckte då Bosse Pettersson? Jag vill minnas att han hävdade att svenska lag måste hitta sin egen nisch, som man gjorde på 70 och 80-talet med Houghton och hans efterföljare. Man måste hitta en ny svensk modell och han spekulerade i att eventuellt den sk Dif-modellen kunde vara detta. Rubrikförslag: Bosse Pettersson - "Djurgården, den nya svenska modellen". Catchigt va?

Till sist. Personligen tycker jag att Dif-modellen förefaller vara skräddarsydd för att bli bäst i Sverige, men floppa i Europa och att snacket om Europa bara är just det. Snack, PR, reklam, kalla det vad du vill. Allt för att ge publiken illussionen om att produkten Dif fotboll är aningen bättre än vad den egentligen är. Det går för fort ute i Europa för att ytterforwards skall kunna hinna jaga mellan offensivt och defensivt straffområde och resultatet blir en jävligt ensam forward och ett resterande lag i knät på backlinjen. Känns det igen? Men detta är å andra sidan en helt annan diskussion.

3 kommentarer:

Anonym sa...

DIFs spel kan visst fungera i Europa. Mot Blåvitt spelade de långa bollar och kontringar. Fast med bättre anfallare än Blåvitts i motståndarlaget så är DIF chanslösa. Blåvitt däremot har ett internationellt spel som tyvärr också medför att det är svårt att vinna mot bonkegängen i Allsvenskan.

Bruce Banner sa...

Där går våra meningar i sär. Ser man till våra matcher i år, är det ingen tillfällighet att dom åker ut mot Cork. Högt tempo och hög press, fixar dom inte med nuvarande spelsystem.

Anonym sa...

Bruce: Jag gillar dig, du skriver bra och jag blir alltid lika glad när jag ser en ny text av dig! Kör hårt...