2005-10-03

Ständigt denna jääävla Zlatan!

Jag gillar Simon Bank. Även om han på sistone blivit så präktig att Brandon Walsh i Beverly Hills, hade framstått som som typecastad till Football Factory i en jämförelse. Lik förbannat gillar jag Bank och anser att han är sveriges klart bästa fotbollsskribent. Att vara journalist och skriva om fotboll i Sverige, innebär i praktiken att man skall skriva om Zlatan. Fotbollsjournalist, kan lika gärna översättas med Zlatanjournalist. Visst, jag förstår att hans namn möter stort intresse och att artiklar i ämnet säljer. Men när Simon Bank ändå tar sig tid att plita ner en hel roman. Vad skriver han om? Jo Zlatan! zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Här kommer en lista på ämnen jag hellre sett att Bank skrev en bok om:

1. "Dom sista 94:orna" - Under året har Hedman, Jesper och Bjärred tvingats sluta. Kvar på listan över vilka som var med i USA 1994 är bara Håkan Mild, Henke Larsson och Teddy Lucic. Ett porträtt över dom kvarvarande bronshjältarna hade varit mumma sett till hur brutalt jävla olika varandra dessa tre herrar är.

2. "Bennys boys"- 1992 spelade Sverige i OS under ledning av Benny Lennartsson. I startelvan fanns bland andra Tomas Brolin och Bjärred, men även "stjärnor" som Johnny Rödlund och Fredrik Sundfors. Ett rotande i den tidens artiklar om spelarna, deras drömmar och framtidsutsikter i perspektivet att vi nu har facit i hand.

3. "Le Roger Magnusson" - Få om några svenska spelare har uppnått sådan kultstatus som Roger Magnusson har i Olympique Marseille. I Sverige begränsas kunskapen i princip till att det är Bennos brorsa.

4. "Förrädarna" - 1936 var det två göteborgskamrater (dom hette så då), som vägrade ställa upp i Hitlers nazistolympiad. Dom blev i Sverige utpekade som landsförrädare, men historien gav dom rätt. Att jag inte ens kommer ihåg vad dom hette är bevis nog på att denna boken behövs och att det är hög tid nu att dom får upprättelse

5. "Djurvännen" - Rooney har i engelsk media nämnts som den siste spelaren från "gatan". Hans svenska motsvarighet räknades en gång i tiden som den största talangen inom svensk fotboll. Djungeltrummemyten om LG Carlstrand är väl så underhållande och det finns nog en hel del stoff att hämta även om man bortser från historierna om när han sålde smuggelsprit till Elfsborgs spelartrupp, nobbade ett proffskontrakt för att han inte fick ta med hunden och idag jobbar som dörrvakt på en krog vars ägare sitter inne.

2 kommentarer:

Bruce Banner sa...

800 dollars!

Secket skambud

Anonym sa...

Arne Nyberg hette den ena, inte helt obekant i IFK´s historia och senare kedjekompis med Gunnar Gren.