2005-12-05

Varför säger alla "Arena"?

Nu skall det byggas nya arenor överallt. Då undrar jag när det heter arena och inte idrottsplats, idrottspark eller stadion? Ordet "Arena" får tankarna att vandra iväg mot amerikanska nöjestempel där försäljning av hamburgare och souvenirer är huvudsaken. Oftast går det också att se någon form av underhållning som basket, hockey eller något annat så att massorna går dit ungefär samtidigt för att äta, dricka och köpa kepsar. Det är oerhört praktiskt ur logistisk synvinkel nämligen. Man klarar sig med deltidsanställda och ger utrymme för underhåll etc under övriga tider så att inte kommersen störs.

Ordet Idrottspark ger mig associationer till svensk sommar, en lövträdsallé som leder fram till en anläggning med läktare, varmkorv, kaffe i plastmugg, svag doft av cigarettrök och stabila blåvita segrar med 3-1.

Idrottsplats får mig att tänka på barndomens fotbollsspelande i Hallands-serien. Idylliskt placerade härligt gröna planer, en överviktig vaktmästare som låser upp dörren med förmaningen "åsså städar ni efter er, å inga dobbar i duschen" sagt på en skojig halländsk dialekt. Några förlupna bollar hamnar på den närmaste villatomten där villaägaren sparkar tillbaks bollen med en trött suck och lärkor som drillar i fjärran.

Varför snackas det om arenor?? Varför använda utländska låneord när det finns ett adekvat svenskt vokabulär?Jag tycker det vore ganska fränt om den nya anläggningen för fotboll i Göteborg får heta Volvo IP.

3 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Vad sägs om Volvovallen?

Anonym sa...

Själv tror jag att det svenska samhället i stort skulle må bra av att ordet fränt användes mer flitigt.
Alldelles för lite fränhet i debatten!

Anonym sa...

Ja vad får du för associationer av ordet volvovallen?