2008-03-13

Exklusivt avslöjande: Experternas tips - hur du tippar som experterna

Med den allsvenska premiären blott dryga två veckor bort så närmar sig med stormsteg den tid på året alla experter fruktar som mest. Det är nämligen dags för dem att lämna in sitt eget allsvenska tips till redaktionen och helst också motivera det med en artikel. Att det är en fruktad inlämning förstår man, de måste både jobba och visa att de faktiskt är experter och kan dessutom bli ifrågasatta i efterhand, om någon framåt hösten kommer ihåg vad de faktiskt tippade.

Det är två saker som journalister i allmänhet inte gillar, och därmed finns det också folk som skor sig på att fixa till genvägar. Grogg kan som första media, oss veterligen - vi har givetvis inte brytt oss om att undersöka huruvida någon annan skrivit samma nyhet före oss, avslöja hur det går till när de sätter samman sina så kallade experttips. Vi har nämligen kommit över ett utskick från SAmmanslutningen TipsExperterna, populärt benämnd SATE. Utskicket innehåller en steg-för-steg guide som publiceras i sin helhet nedan.

Hur du tippar din allsvenska tabell - 12 enkla steg

1. Utgå från fjolårets sluttabell i allsvenskan.
2. Lägg på nykomlingarna i botten, i den ordning de slutade i fjolårets superetta. Obs! Glöm inte att ta bort det laget som åkte ur. Du har då:

IFK Göteborg
Kalmar FF
Djurgården
IF Elfsborg
AIK
Hammarby
Halmstad BK
Helsingborgs IF
Malmö FF
Gefle IF
Gais
Örebro SK
Trelleborgs FF
IFK Norrköping
Ljungskile SK
GIF Sundsvall

3. Skifta de tre lagen från Stockholm ett steg uppåt. Du erhåller:

IFK Göteborg
Djurgården
Kalmar FF
AIK
Hammarby
IF Elfsborg
Halmstad BK
Helsingborgs IF
Malmö FF
Gefle IF
Gais
Örebro SK
Trelleborgs FF
IFK Norrköping
Ljungskile SK
GIF Sundsvall

4. Analysera nyförvärven i toppstriden, det är de tre översta lagen, noggrant enligt följande modell.
Blåvitt har inte fyllt ut luckan efter Berg. Kalmar har fått behålla sina brassar och blir att räkna med, men är för tråkiga för att vinna. Djurgården vill satsa på att värva bra spelare, Paul Lindholm snackar mycket och gärna med media och dessutom är det Stockholms tur att vinna i år. Den inbördes ordningen mellan lagen blir då:

Djurgården
Kalmar FF
IFK Göteborg

5. Offra AIK för att inte Stockholmsdominansen skall bli alltför tydlig.
Skriv att Elfsborg brukar vara väldigt duktiga och att om Anders Svensson är i form kan de mycket väl vinna serien, hylla gärna Magnus Haglund men se till att reservera dig för deras anfallsproblem. Skifta därför position på AIK och Elfsborg. Strax under toppen har du således:
IF Elfsborg
Hammarby
AIK

6. Bottenstriden är nästa steg. Fundera över nykomlingarnas nyförvärv, resonera som följer. Ljungskile är för små för att ha råd att spela i allsvenskan, därför kommer de sist. IFK Norrköping är ett klassiskt lag och därför hänger de kvar.
Trelleborg är ingen nykomling men de tippar du ju alltid att de skall åka ur, så även i år, de kan slå Ljungskile. Till Sundsvall är det långt att resa, det känns avlägset. Därför blir ordningen:

IFK Norrköping
Trelleborgs FF
GIF Sundsvall
Ljungskile SK

7. Flytta upp de klassiska lagen i mittenskiktet ett snäpp, Helsingborg för att de har Henke Larsson, Malmö för att de har Roland Nilsson, och Gais för att de är Gais. Resultatet blir:

Helsingborgs IF
Malmö FF
Halmstad BK
Gais
Gefle IF
Örebro SK

8. Nu har du en grundtabell att utgå ifrån som ger intrycket av att du har koll på vad som hänt i allsvenskan. Hela tabellen ser alltså ut såhär:
Djurgården
Kalmar FF
IFK Göteborg
IF Elfsborg
Hammarby
AIK
Helsingborgs IF
Malmö FF
Halmstad BK
Gais
Gefle IF
Örebro SK
IFK Norrköping
---
Trelleborgs FF
GIF Sundsvall
Ljungskile SK

9. Ta en viss geografisk hänsyn enligt följande.
* Om du jobbar på någon av huvudstadens tidningar eller tv-kanaler, vilket är mycket sannolikt då du är medlem av SATE, byt plats i toppen på Djurgårdens och antingen Hammarby eller AIK, om du tycker bättre om någon av de klubbarna.
* Om du jobbar för ett landsorstsmedia, dvs utanför Stockholm, skriv upp ditt eget lokala lag 2 platser för att inte stöta dig med klubbledning och supportrar och verkar lagom lokalpatriotisk.
* Om du jobbar på GP (Hej Mats!), peta ner Blåvitt två steg bara för att de inte skall tro att de är något, peta upp Gais lika många steg och glöm inte att skriva att de mycket väl kan utmana om titeln "bäst i stan" i år, på grund av deras trogna publik.

10. Nu gälller det att sätta din egen personliga prägel på tabellen så att du verkligen visar att du är en expert som sett många försäsongmsatcher, analyserat lagens styrkor och svagheter, ja du har helt enkelt tänkt till ordentligt. Håll tungan rätt i mun och gå igenom din tabell uppifrån och ned.
Ta lagen parvis, dvs börja med de två som just nu ligger överst och fortsett sedan med lag 3 och 4 o.s.v, och byt plats på dem inom varje par om det är något av lagen du tycker bättre om än något annat eller om du exempelvis kommer ihåg att du läst att det ena laget vunnit en träningsmatch.

11. Till sist är det dags att välja din egen raket som du haussar, det är det som verkligen imponerar på läsarna/tittarna som tar för givet att det är följden av din mycket noggranna analys.
* Välj därför ett lag och putta upp det laget till mästarplatsen om det är något av de åtta översta i grundtabellen i punkt 8 ovan.
* Är det ett lägre rankat lag i grundtabellen puttar du upp det 7 platser, dock högst till en 4:e plats.
* Kommer du inte på något lag du vill haussa? Lotta fram ett.
Plocka fram bra klyscha att motivera din haussning med. Det får gärna handla antingen om att de gjort en profilvärvning, att de fått behålla en nyckelspelare,
att de redan i fjol var ett talangfullt som nu fått ett år till att spela ihop sig på, att de redan i fjol hade en duktig tränare som nu fått ett år till att utveckla laget på, eller att de spelar rolig fotboll vilket borde löna sig.
* Kolla återigen igenom så att Brommapojkarna inte är med i din tabell.

12. Ännu mer sist, en liten påminnelse, glöm inte att allt handlar om att gardera sig och glöm för guds skull inte sportjournalistikens gyllene regel:
Journalisten har alltid rätt.
Även om han haft fel så har journalisten rätt.

Erkänn under inga som helst omständigheter ett misstag, det är ju du som är expert. Kommer du ihåg det så kan du aldrig få problem med din försäsongstabell. Om någon ifrågasätter din tabell, säg att det egentligen är ett omöjligt uppdrag att tippa före sommaruppehållet men att du gjort en nogrann analys och att tiden kommer ge dig rätt, samt att vederbörande säkerligen tippat för med hjärtat vilket du som objektiv journalist självfallet inte kan göra.

Lycka till!

9 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Sagt och gjort. Grattis Gefle till 2008 års SM-guld.

Kom ihåg var ni hörde det först, om det blir så.

Anonym sa...

Fantastiskt trevligt inlägg!
Kommer gå runt och småle fram till helgen.

Anonym sa...

Utmärkt! Borde vidarebefordras till landets alla sportredaktioner.

Anonym sa...

Jahapp, där gick ni om Laglunds Fever Pitch igen.

Grogg levererar alltid matnyttigheter.

Röd Guling sa...

Klockrent inlägg.

Anonym sa...

Fan, den här idén skulle man ju kommit på. Hade nog inte kunnat göra den bättre, dock. Hatten av.

Anonym sa...

Du glömde nyckelregeln gällande Halmstads BK. Tippa dem över de små, men under de stora med argumentet: "Man vet aldrig var man har Halmstad".

Anonym sa...

stort tack för en utförlig och hysteriskt rolig guide....
ha de

Anonym sa...

mycket intiresno, tack