2008-03-16

Olika kultur i olika sporter

För ett tag sedan var det handbolls-VM och världshandbollens brist på slagsmål och gnäll står i bjärt kontrast mot SM-slutspelet i ishockey eller för den delen valfri fotbollsliga. Det är lustigt hur olika kulturer får utbreda sig i olika sporter. I hockey är det helt OK att börja slåss för ingen orsak alls (bara man är kvar på plan). I fotboll anses det OK att gnälla på domaren i tid och otid och det börjar bli riktigt accepterat i de breda folklagren att filma till sig domarfördelar. Till och med en skånsk skribent i en stor tidning skriver att han ”är väldigt förtjust i Johan Elmanders löpningar, provokationer, utslagna armar och domarattacker.” Provokationer och domarattacker ses alltså som en positiv del av spelet. I handboll tas det smällar och ges smällar men även där kan man nu ana tendenser till domargnäll. I den stenhårda sporten rugby, där gnälls det nästan ingenting på domarna och de som gnäller efter en närkamp blir genuint hånade av alla fans och mot- och medspelare.

Många ungdomar håller på med flera sporter. Jag undrar om de då ändrar beteende helt när de byter sport? Jag undrar om en kille som på måndagen fått en riktig käftsmäll i handboll, skakat på huvudet och sprungit vidare beter sig annorlunda på tisdagen. När han då snörar på sig ett par fotbollsdojor, och får ett lätt skav på hälsenan, lägger han sig då raklång, utgjuter en osande harang mot domaren och inväntar ledare med kylspray? På onsdagen när han tar på sig mjuuuka vantar, byxor med kuddar i och får en hockeyklubba i handen, börjar han då envetet boxas med en motspelare om han får en tackling vid mål? Kan dubblerandet i idrotter vara en bidragande orsak till den ökande psykiska ohälsan hos ungdomar? Vem skulle inte bli schizofren av att bete sig så annorlunda på olika idrottsplaner?

Efter att ha bevittnat en halvlek med en träningsmatch i rugby så blev jag faktiskt imponerad. Inte något gnäll alls på varken domare eller motspelare trots stenhårda tacklingar och ett och annat tjuvnyp. Inte har de problem med ”stökiga supporters” i samma utsträckning som fotboll heller.

Det kanske ändå ligger något i engelsmännens ordstäv:
Fotboll: ”A gentlemen’s sport played by thugs”
Rugby. “A thug’s sport played by gentlemen”

Usel svensk avslutning på skidskyttet idag, men Stenmarks segerrekord i VC-segrar får leva ytterligare en säsong, alltid något. Nu är tyvärr vintersäsongen slut och dags att koncentrera sig på fotbollen. MFF vinner i år, men mer om det senare.

Inga kommentarer: