2008-03-28

Siwerts Allsvenska tips - 2008

Dags att tippa Allsvenskan igen. Förra årets tips gick sådär men jag gör ett nytt försök i alla fall.

1. Malmö FF
Mästarna de senaste åren har oftast tagit guld ett år för tidigt i förhållande till planeringen och i år är det MFFs tur. Till och med de mest gapiga MFFare räknar nämligen med detta år som ett mellanår för uppbyggnad. De väntar på en ny arena, har inte köpt några spektakulära nyförvärv (nej, kramp-Jeff är inte spektakulär) och har en ny, accepterad tränare med förflutet hos de värsta antagonisterna som faktiskt verkar ha givits tid av Bengt-Hasse. Guldet kommer att firas i Malmö i år igen.

2. Helsingborgs IF
HIF har de högsta topparna i Allsvenskan men också djupa dalar. När det stämmer för HIF är de bäst i landet, vilket varvas med insatser som knappt duger i Superettan. I år tror jag inte att dalarna blir så djupa och i en jämn Allsvenska med fler bottenlag än vanligt så räcker det till en fin-fin andraplats för bonkegäng, det kan HIF ta poäng av.

3. AIK
AIK av idag är som gjort för tredjeplatser. Alltid med i toppen men inte tillräckligt bra för att vinna, hur mycket än Kessler dravlar om taktik, förflyttningar,”bäst spel i Sverige” och om att det alltid är hans fel när en spelare är värdelös. Ett gäng argentinare skall gräva guld hoppas man på men mer än en liten peng av Argentum blir det inte.

4. Djurgården
Djurgården är förvånansvärt anonyma i år. Inga dryga, skrävlande uttalanden från ledningen, inga träningsresultat som skrämmer och inga ”Han är för bra för Allsvenskan”-nyförvärv. De är helt enkelt otroligt svårtippade denna säsong. Svårtippade lag tippar jag oftast som fyra.

5. Kalmar FF
Att tippa guld till KFF är otroligt okontroversiellt, eftersom KFF helt enkelt inte upprör särskilt många motståndarsupportrar. Alla guldtips för KFF visar hur ängsliga tränarna är för att stöta sig med sina supportrar. Jag lyfter gärna av favorittrycket från KFFs axlar för jag tror Santin och någon av bröderna Elm drar utomlands till sommaren och spelet ger för få poäng mot bonkegängen.

6. Halmstad BK
Allsvenskans bästa tränare (i konkurrens med Kurt-Arne) i kombination med en ny stjärna på anfallshimlen (för sådana får de alltid fram) kommer att ge HBK en sjätteplats med varning för en topplacering. Att Djuric är borta behöver inte vara någon försvagning.

7. Elfsborg
Ledsen alla knallar men skador och höga förväntningar ger er en knackig start på Allsvenskan och då kommer det gnälliga knallekynnet fram i all sin prakt. Publiken sviker och Mathias Svensson kommer tvärsäkert att säga att det var bättre förr. Kanske det där med att driva köpcentrum som Elfsborg snackar om är deras grej ändå?

8. IFK Norrköping
Stora, starka och tunga. Så såg Peking ut när jag såg dem mot Sirius förra året, jag tror inte de krympt till i år men i Allsvenskan blir det svårare motstånd. Tror dock att Peking är tillbaka i eliten på allvar. Guld inom fem år?

9. Hammarby IF

Bajen verkar alldeles för harmoniska i år för topplacering. I ett sista försök att skapa den ekonomiska oreda som Hammarby behöver för framgångar (lex handboll, fotboll och bandy) har Kappa stämt Hammarby för kontraktsbrott. Har man sett ett antal korpulenta Bajare iförda Kappas tajta matchtröja så inser man varför Kappa inte ville sponsra Hammarby längre. Sämre produktplacering är svårt att hitta.

10. GAIS

GAIS är GAIS men är lite bättre i år än förra året. MPs ungdomliga tränarskap kan möjligen peta upp GAIS några pinnhål högre.

11. Trelleborgs FF
Tom Prahls gäng säkrar den Allsvenska platsen tidigt. Som vanligt kommer flera tippade topplag att förlora poäng på Vångavallen och alla kommer att säga att det var orättvist. Det är dock sällan det mot Trelleborg. När kontraktet är säkrat tryter motivationen och de lag som skall möta TFF i de sista omgångarna har dragit en vinstlott.

12. Gefle
Tror inte Oremo överträffar sin starka debutsäsong och det hade behövts. I år kommer inte Gefle att få några överraskande poäng mot förmodade topplag, eftersom lagen numera har respekt för Gefle och tätar till. Någon gång måste även Pelle Olssons gäng känna på sura motgångar.

13. GIF Sundsvall
Giffarna vill jag ha kvar och de kommer säkert att gneta åt sig tillräckligt många poäng på Idrottsparken för att spela minst ytterligare en säsong i Allsvenskan och Pär Joar Hansen kommer att reta upp en och annan tränarkollega på presskonferenserna. Årets trevligaste bortaresa!

14. Örebro
Sveriges bittraste supporterskara får starta om i Superettan och handen på hjärtat alla ÖSKare: Visst är det de heta derbyna mot Degerfors som är matcherna ni lever för?

15. Ljungskile
Jag följer Juhos tipsskola till punkt och pricka och tippar humlan Ljungskile sist. Tyvärr, för svensk fotboll behöver Ljungskile i Allsvenskan. Det vitaliserar serien och retar en del.

Blåvitt??
Tja, de hamnar på plats 1-8, mer preciserat än så tänker jag inte tippa. Jag är värdelös på att tippa Blåvitt. I ett kommande inlägg kanske jag utvecklar mina tankar kring dagens Blåvitt, om jag inte tar en kopp kaffe istället.

1 kommentar:

Anonym sa...

G A I S är G A I S med eller utan gråa Real-Rolle i skåneland.