2008-03-27

Byket Ljungkile

Såg någonstans att allsvensk seger för LSK ger 1000 gånger pengarna om man är dum nog att spela på det. Visst flygande humlor och allt det där. Men SM-guld i LSK och Siwerts flygande humlor skulle behöva flaxa ända till Mars för att prestationen skulle kännas jämförbar.

Men det finns en annan uppmuntrande sak vad gäller LSK och de andra pygméklubbarna i årets allsvenska. Nämligen att Sverige knappar in på de stora ligorna. OK, avståndet mellan de stora svenska och tex de stora italienska klubbarna ökar hela tiden. Men inte på micronivå. Skillnaden mellan LSK och (det fantastiska) AlbinoLeffe som går mot en smått sensationell Serie A-plats känns inte himmelsvid. Liten ort, likvärdiga publiksnitt och spelare ur andra och tredjesorteringen. På micronivå knappar vi in! Det måste vi fira.

Fenomenet LSK påvisar inte bara att en humla har en chans på 1000 att flaxa till Mars samt att Allsvenskan knappar in på Serie A. Det säger även en hel del om lata svenska sportjournalisters litterära referenser. Åshöjdens BK, Åshöjdens BK, Åshöjdens BK. Visst låter det ibland som om Bank, Olsson och gänget bara läst en bok i hela sitt liv? Det är inte sant, dom har åtminstone läst två. Den andra är Legenderna av Ulf Nilsson. En sorts antologi med hjältereportage om svenska och internationella idrottslegender genom tiderna. Om Gre-No-Li, Pelé, Johnny Weissmüller och Jesse Owens. Legenderna har varit lite av en citatbibel för lata svenska sportjournalister genom åren som tvingats plita ner 5 rader om Bengt Baron eller Ulf Sterner sent på söndagskvällen. Som idrottstokig liten palt läste jag Legenderna från pärm till pärm, har boken att tacka för många muntliga föredrag i skolan, så jag känner igen alla snodda citat än idag. Således väntar jag spänt på historien om Starke Arvid som indirekt givit namn åt deras arena i någon av kvällsblaskorna. Starke Arvid Andersson var enligt Legenderna, sveriges första riktiga sportstjärna. Ett fysiskt freak som vore han uppväxt på Elm-street i Småland, som senare kom att kallas världens starkaste man och den bäste brottaren i världen. I alla fall i Sverige. Om legenderna stämmer om denne sekelskifteshjälte, vet jag inte. Men stilig. Det var han sannerligen.




Vassego becka. Lite manporn bara för dig...

3 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Högra bilden på Starke Arvid blir än läckrare om man klickar på den. Då når den sin fulla potential.

becka sa...

Hahahahaha tack min vän:-)

Anonym sa...

det är min släkting.. enligt min farmor, hon är visserligen efterbliven.