2008-03-14

The truth is out there

Vintermånaderna på mitt jobb innebär ändlösa samtal om vädret, den inkompetenta ledningen och olika strategier i kortspelet Gurka. Just Gurka-debatterna är de mest frekventa. Den här vintern har känts extra lång och mången gurkapeng har bytt ägare. Men nu när det börjar ljusna utanför fönstret och man inte längre fryser arslet av sig i väntan på bussen på morgonen så börjar andra samtalsämnen leta sig in i pausrummet. Det börjar närma sig storhetstider för oss fotbollsgourmander, men även en annan grupp av människor börja komma ur sina skal. Hobbyfiskarna.

Nu när vattnen så smått börjar nå temperaturer då man inte längre riskerar att bli eunuck om man trillar i så kommer genast snacket igång om tyngd på drag, kastteknik vid flugfiske eller helt enkelt största fångsten. Tydligen kan man fånga rätt stora karpar i den lilla pessedammen som jag har alldeles runt knuten. Se där ja.

Jag har inga som helst problem med fiskartjötet. Jag skulle nog till och med tycka om att fiska själv. Flera timmars tyst kontemplation ute i naturen, kampen mellan man och odjur och allt det där låter som rätt skön terapi och avkoppling. Men ett par aspekter av sportfiskandet har jag problem att komma förbi.

För det första:

- Alla tusentals regler som verkar finnas för hur man får dra upp fisken. Man säger alltså att det är helt okej att döda fisken, bara det inte är för lätt. Det är ungefär som att tillåta krig, bara man håller sig till pistoler och inte använder kulspruta.

För det andra:

- Sadisterna som fångar en fisk... Och sen släpper tillbaka den! Visst, nu säger ni att det är väl bra om fisken får fortsätta leva och fortplanta sig, men om ni nu ändå kör in en hulling i käften på fisken och drar upp den ur dess naturliga miljö så kan ni väl ändå ha respekt nog att åtminstone äta upp den. Annars är det ju mest bara tyket och fullt jämförbart med att rycka benen av spindlar. Tortyr för torterandets skull. Den stackars fisken kommer ju vara traumatiserad för livet. Han kommer komma tillbaka till de andra fiskarna och berätta om att han blev bortförd av nån stark, osynlig kraft och hamnade i nån främmande värld med en atmosfär han inte kunde andas. Stora främmande varelser mätte och vägde honom innan de tog hans foto och släppte tillbaka honom i vattnet. Fan vet om de inte körde upp en analsond också. Hans polare kommer aldrig att tro honom. Stackaren kommer ju ta till flaskan.

5 kommentarer:

Bruce Banner sa...

Fiskar får absolut inte ta till flaskan. Det var precis vad som hände i Nevada, Kalahari och Sahara.

Anonym sa...

Reglerna är, precis som du säger, löjliga. Samma med jakt. Skjut gärna älgen, men det måste gå till på rätt sätt. Vad är skillnaden på att ligga och lurpassa på en älg i skogen och skjuta med att skjuta den i en drive-by? Antingen skjuter man älgen eller så gör man det inte, skall det verkligen behövas regler för det?

Samma med krig. Visst, du får smyga dig på och skjuta fienden i ryggen från en meters håll, men du får inte tillfånga ta honom och slå honom varje morgon med en brödkavel i huvudet. Va fan, det är krig! Hört talas om det?

Juho Hemmola sa...

Strålande inlägg käre bror. Du bloggar än mer sällan än mig ju, men desto bättre. Själv är jag rädd för flugfiskare och deras forum. Rena maffian

Anonym sa...

Nä, grabbar, ni får lägga ner de här ryggdunkningarna, alternativt ta det privat. Ni börjar ju fan likna TV4...

Siwert Band sa...

Det gläder mig oerhört att kunskapen om Gurka inte dör ut nu näs alla fotbollsspelare ägnar sig åt dataspel istället för Gurka och fyrmannawhist.