2007-09-24

Lite perspektiv

Nu har jag fått lite perspektiv på hela FC Gothia-ståhejet. I efterhand så var det på fel grunder de lade ned det tokiga projektet. Att ett gäng gaphalsar och hotare skall ha sådan makt är beklagligt och dessvärre ett led i den avcivilisering vi ser i samhället idag. Den som gapar högst får sin vilja fram och mer så lär det bli.

Det rätta hade varit att man gjorde som i en bandymetropol i Hälsingland när några entusiaster startade en ishockeyklubb. Lagom till första årsmötet hade klubben fått massor av medlemmar med rösträtt. På årsmötet valde man en ny ordförande som genast iscensatte en omröstning för att lägga ned klubben. I sann demokratisk anda beslutades det med förkrossande majoritet att lägga ned klubben och dess verksamhet. ”-Vi skall inte spela någon jävla ishockey i den här stan” var den tillfällige ordförandens kommentar när klubben lagts ned på sitt första årsmöte. Så skulle naturligtvis Gaisarna och de andra gjort. Det hade varit snyggare än att gapa och hota för att få sin vilja fram.

För övrigt är det lite kul att en viss kvällstidning ondgör sig över att GP höll inne med information om Gothiaplanerna eftersom ”det stred mot alla publicistiska principer”. Men när razzian mot Blåvitt slog till då var samma kvällstidning informerad i förväg om vad som var på gång och höll käften till dess att Lithners hantlangare slog till. Gällde andra publicistiska principer då? För att inte tala om den stämning diverse krönikörer med rent ärekränkande artiklar hetsade upp under de turbulenta sommarveckorna och under rättegången samt hur de skrattade gott åt tvålskämt om Sella och annat.

För övrigt är det bara att hålla med Bruce i hans inlägg nedan. Media piskar upp stämningar men ansvar tar de sällan. Inte ens när de förlorar i rätten efter att ha fabulerat så tar de ansvar. Media har en enorm påverkan, det finns flera exempel på personer som fått sina liv och affärer ödelagda av en ”granskande journalist” som i efterhand visat sig vara fel ute. Då är dock skadan redan skedd utan att journalisten ens behöver betala skadestånd (han/hon hade förmodligen bara varit lite slarvig med att kontrollera sina källor). Granskande journalister verkar dessutom kunna köpas med timtaxa emellanåt. Ett av de sorglustiga inslagen i Sefastsson-historien är att mannen som satte dit Sefastsson först ville sälja sin story/tystnad till TV4. När de velade gick han till Aftonbladet och fick förmodligen bra betalt. Annars hade vi aldrig fått reda på detta utan det hade stannat i journalistkretsarna, ungefär som när barnporrmannens förehavanden på Aftonbladet knappt nämndes någonstans.

När journalister snackar om ”publicistiska principer” och annat från sina höga hästar blir jag lite ledsen. Till råga på allt vill de inte att de skall behandlas som vilka brottslingar som helst när de anklagas för brott. Nej, deras hem och datorer skall tydligen vara fredade till skillnad från oss andra simpla medborgare.

Det är dock att göra det lätt för sig att skylla på media och journalister. Vi får de tidningar och kanaler vi förtjänar. Så länge vi konsumerar deras produktion kommer det att fortsätta och ju mer vi hetsar upp oss för tidningsartiklar och Ekwallare desto mer kommer vi att överösas av dem.

Inga kommentarer: