2007-09-10

”Allsvenskan är så dålig”

Ovanstående uttryck läser man titt som tätt om den Allsvenska fotbollen. Om något är bra eller dåligt är naturligtvis ganska subjektivt men jag tycker Allsvenskan mår väldigt bra. I stort sett alla klubbar har högre omsättning än någonsin, publiksiffrorna är högre än på mycket länge, spelare exporteras för stora summor och flera lag har kapacitet att blanda sig i guldstriden vilket garanterar många tuffa matcher för lagen. Det höjer även den internationella kvaliteten vilket visat sig i årets Europa-spel. Jag vill hävda att Allsvenskan är bättre än på mycket länge.

Många tar de svenska lagens många bakslag i de europeiska cuperna som bevis på att Allsvenskan är kass. Bakslagen har dock förklaringar, bl a i antalet lag från de stora nationerna som får vara med och spela. När IFK och MFF var ute och lekte i Europa med stor framgång var antalet lag i cuperna mycket mer begränsat. Varje nation hade ett eller max två lag med i varje europeisk cup, vilket gjorde att det var enklare för lag från mindre nationer att ta plats. Idag har de stora nationerna redan flera platser garanterade i CLs gruppspel och antalet lag i UEFA-cupen är oräkneligt. Förut stötte man inte på lag från de stora nationerna förrän i en kvartsfinal, idag möter man dem i omgång två eller tre. De stora nationerna har blivit mäktigare på de små nationernas bekostnad, en utveckling där allas vår folkhems-Lennart varit drivande utan att få den minsta kritik av fotbolls-Sverige vilket faktiskt är häpnadsväckande.

En annan anledning till de skrala resultaten är den taktik svenska lag nu skall ha. Frejdig offensiv med korta passningar skall man spela för att vinna alla fotbollsälskares hjärtan och bli klappade på axeln av fotbolls-Sverige. En taktik som är dödsdömd när man möter motstånd som är bollskickligare och kvickare. Förut när de svenska lagen var mer defensiva i sin grundtaktik var det lättare att slå ut storlagen i utslagsturneringarna.

Landslaget klarar sig bra i det internationella spelet, men där behöver vi bara möta ett lag från Spanien, ett lag från Frankrike etc. Skulle vi, som i klubblagssammanhang, ha tre landslag från Spanien, Italien etc med i kvalspelet så skulle Sverige förmodligen missa de flesta mästerskap.

En annan anledning till att många tycker Allsvenskan är dålig är även att vi avnjuter Allsvenskan live men ser europeisk fotboll på TV. Fotboll live är skit i jämförelse med på TV.

Inga kommentarer: